Καρδίτσα: Σε επιφυλακή οι Δήμοι ενόψει του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκονται οι δημοτικές αρχές των δήμων της ΠΕ Καρδίτσας λόγω του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος” που αναμένεται να πλήξει την περιοχή από αύριο Πέμπτη.

Ο Δήμος Μουζακίου συνεργάζεται με τους τοπικούς, περιφερειακούς, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, και έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που εκπονήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Καρδίτσα: Σε επιφυλακή οι Δήμοι ενόψει του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”Καλεί στους δημότες να υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους, και συνιστά περιορισμό των μετακινήσεων εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ. 199 – Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112 – ΕΚΑΒ 166) και με το Δήμο Μουζακίου στα τηλέφωνα: 24453 – 50102 (Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, Ηλίας Τρυφέρης). 24453 – 50105 (Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Πολίτη, Γιώργος Φούντας).

Καρδίτσα: Σε επιφυλακή οι Δήμοι ενόψει του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα με απόφαση του Δημάρχου Παν. Νάνου τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής. Συγκεκριμένα όπως τονίζεται στην απόφαση: “Θέτουμε το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα από 14/10/2021 σε κατάσταση επιφυλακής με όλα τα μηχανήματα έργων και τα φορτηγά μαζί με το αντίστοιχου προσωπικό (Χειριστές αυτών), και μέχρι την λήξη του φαινομένου. Αναθέτει τον συντονισμό των εργασιών που θα απαιτηθεί να γίνουν στην Δ.Ε Νεβρόπολης Αγράφων στους Αντιδήμαρχους, Θέο Απόστολο και Τσιαμαντά Στέφανο, και στην Δ.Ε. Πλαστήρα στους Αντιδήμαρχους, Ξηροφώτου Βασιλική και Μηλίτση Αλέξανδρο.

Θέτει σε άμεση επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα, όλες τις υπηρεσίες του Δήμου προεξάρχοντος του Δημάρχου των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων του Προϊσταμένου των Διοικητικών Υπηρεσιών και όσων υπηρεσιών εμπλέκονται. Επίσης έπειτα από επικοινωνία μαζί των, θέτουμε σε επιφυλακή όλα τα μηχανήματα έργων μετά των χειριστών τους των ιδιωτών που ανήκουν στο Δήμο”.

Και στον ορεινό Δήμο Αργιθέας σε επιφυλακή βρίσκεται η δημοτικοί, αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων αλλά και οδηγοί μηχανημάτων για να επέμβουν όπου χρειαστεί. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.,

Καρδίτσα: Σε επιφυλακή οι Δήμοι ενόψει του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”Σε ετοιμότητα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Καρδίτσας. Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Καρδίτσας στα τηλέφωνα 2441076000 και 2441350731. Επίσης με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112- ΕΚΑΒ 166).

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σοφάδων, Θάνου Σκάρλου, συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αναλύθηκαν σενάρια και επισημάνθηκε η άρτια συνεργασία που υπάρχει.
Καρδίτσα: Σε επιφυλακή οι Δήμοι ενόψει του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”Ο κ. Σκάρλος αφού σημείωσε ότι ο «ΙΑΝΟΣ» έκανε τους πάντες σοφότερους, ανέλυσε τον σχεδιασμό και τόνισε ότι «μένουμε σε εγρήγορση και επιφυλακή, συντονισμένοι με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια , την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση».

Αναφέρθηκε στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει υπογραμμίζοντας πάντως πως «η κλιματική κρίση απαιτεί νέο σχεδιασμό σε ότι αφορά τα έργα».
Από την πλευρά του ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας, Γιώργος Νταουτάς, τόνισε την άψογη συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο Σοφάδων επισημαίνοντας πως ήταν ο μοναδικός Δήμος που συγκάλεσε εκτάκτως το Συντονιστικό πριν εκδηλωθεί το φαινόμενο του ΙΑΝΟΥ. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του σχεδιασμού κάνοντας τις σχετικές επισημάνσεις και ζητώντας απ’ όλους να είναι σε ετοιμότητα συνεισφέροντας τα μέγιστα εφόσον χρειαστεί.
Καρδίτσα: Σε επιφυλακή οι Δήμοι ενόψει του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”Ο κ. Νταουτάς ζήτησε άμεση ενημέρωση σε περίπτωση που από τα ορεινά «κατεβαίνει» μεγάλος όγκος νερού, υπογραμμίζοντας πως ήδη έχουν γίνει πολλά έργα και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή χρονιά.
Ο αναπληρωτής Διοικητής της ΠΥ Σοφάδων κ. Τάντος αφού σχολίασε πως τα προληπτικά μέτρα είναι πολύ καλύτερα των κατασταλτικών, σημείωσε πως η υπηρεσία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα.
Ο Διοικητής του ΑΤ Σοφάδων κ. Τσαχτάνης τόνισε πως η αστυνομία είναι σε επιφυλακή και έτοιμη να συνδράμει όπου χρειαστεί.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Δασαρχείου κ. Φωτεινή Ξαντήρου σημείωσε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, επισημαίνοντας πάντως τις αδυναμίες που υπάρχουν όπως την ύπαρξη ενός μόνο οχήματος καθώς τα υπόλοιπα καταστράφηκαν στον ΙΑΝΟ.

Τέλος και ο δήμος Παλαμά βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Οι πολίτες όλου του νομού καλούνται

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα (οικοδομικές σκαλωσιές, γλάστρες, κλπ) τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

– Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος