Η λίμνη Κάρλα κέντρο μελέτης και έρευνας σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Ένα μεγάλο εργαστήριο και πεδίο επιστημονικών μελετών αποτελούν η λίμνη Κάρλα και οι παρακάρλιες περιοχές και συγκεντρώνουν όλο και πιο συχνά το ενδιαφέρον επιστημονικών Φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου η περιοχή να προστατευτεί και να μετατραπεί σε ένα παραγωγικό μοντέλο, όπου θα αναπτύσσονται η γεωργία και κτηνοτροφία ,σε πλήρη αρμονία με το μοναδικό αυτό οικοσύστημα.

Για τον λόγο αυτό και στα πλαίσια του έργου  με τίτλο “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ.-Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”, που υλοποιείται αυτή την εποχή στην Κάρλα, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των εταίρων «Δράση και Ενέργεια»-ΚοινΣΕπ ( εκπρόσωπος ο περιβαλλοντολόγος  Θέος Βαγγέλης και συντονιστής του έργου ) και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (επίκ. Καθηγητής Δημ. Παπαναστασίου), οι οποίοι , μαζί με τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, υλοποιούν το παραπάνω έργο , στη Λίμνη Κάρλα, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

 Σκοπός της συνάντησης ήταν ο  απολογισμός του μέχρι σήμερα  έργου που υλοποιήθηκε, αλλά κυρίως ο προγραμματισμός και συντονισμός των επόμενων δράσεων μέχρι το τέλος του Έργου. Το Έργο έχει εγκριθεί προς υλοποίηση, για το χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

Στο πλαίσιο του έργου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλέπεται να υλοποιήσει και να υποστηρίξει τις παρακάτω πολύ σημαντικές δράσεις :

  • εκπόνηση μελέτης, που θα προτείνει δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
  • διοργάνωση θερινού σχολείου με θέμα τα μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,
  • διοργάνωση δράσης διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου σε αγρότες, γεωπόνους, και επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα σε θέματα νέων τεχνολογιών για την αειφορική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων,
  • υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους με στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στην κοινωνία,

Μελέτη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη Λίμνη Κάρλα

Κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα, τα νερά, τις καλλιέργειες .

Ωφελούμενοι του έργου θα είναι άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές).

Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού) και το Ευρωπαϊκό  Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Μια μεγάλη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Κοινωνία των Πολιτών

Για μια ακόμα φορά οι τρεις Φορείς που υλοποιούν το σημαντικό αυτό έργο, με χρηματοδότηση  του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη Δήμων και τοπικών φορέων, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λίμνη Κάρλα, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την λίμνη και το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο της περιοχής μας, που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή δυναμική για την παρακάρλια περιοχή και τη Θεσσαλία και παράλληλα να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος