Δωρεά Λάζαρου Αρσενίου στα μέλη της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

Αντίτυπα του βιβλίου του αποβιώσαντος πατέρα της, με τίτλο «Ο Τύπος της Εθνικής Αντίστασης 1941-44» σε μια βελτιωμένη έκδοση που τυπώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και επιμελήθηκε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Σωτήρης Ζαχαριάς, παρέδωσε για λογαριασμό όλων των δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, η κ. Μαρία Αρσενίου – Γεωργιάδου, κόρη του αείμνηστου δημοσιογράφου Λάζαρου Αρσενίου.

Την κ. Μαρία Αρσενίου όπως και τον κ. Σωτήρη Ζαχαριά, υποδέχθηκαν στα γραφεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Λάρισα, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και του Μορφωτικού Ιδρύματος  Δημήτρης Χορταργιάς, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πέτρου, ο Γραμματέας Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο ταμίας Κώστας Γκιάστας και ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Γιάννης Σιούλας.

«Είμαι πολύ περήφανη για το έργο του πατέρα μου και ταυτόχρονα  πολύ συγκινημένη που μπόρεσα να πραγματοποιήσω αυτό που επιθυμούσε και είχε προγραμματίσει ο ίδιος, δηλαδή την δεύτερη έκδοση του βιβλίου αυτού» τόνισε η κ. Μαρία Αρσενίου απευθυνόμενη στα μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και συνέχισε «Ο πατέρας μου Λάζαρος  Αρσενίου ήθελε να μην χαθεί τίποτε από αυτά που έγιναν και κατέγραψε όσα κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα στα χρόνια που πέρασαν».

Εν κατακλείδι η κ. Αρσενίου στάθηκε στην επιθυμία του πατέρα της που ήταν «να παραμείνει ζωντανή η πτυχή αυτή της ιστορίας. Η ματιά του ήταν του δημοσιογράφου και το κίνητρο του η αντικειμενική αποτύπωση της αλήθειας. Αυτό που είναι και η βάση στην αναζήτηση για κάθε ρεπορτάζ».

Δωρεά Λάζαρου Αρσενίου στα μέλη της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως εφ. ανθυπολοχαγός στην Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον Εμφύλιο Πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού “Παρτιζάνος” του Δημοκρατικού Στρατού. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στην Λάρισα. Εργάσθηκε στην προοδευτική τοπική εφημερίδα “Θεσσαλικά Νέα” με διευθυντή τον κατοπινό βουλευτή και υπουργό Τύπου φίλου του Τάκη Γεωργίου ως συντάκτης και κατόπιν αρθρογράφος και διευθυντής. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού “Συνεταιριστικά Νέα” της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού “Οικονομικός Ταχυδρόμος” Αθηνών. Στο περιοδικό Αθηνών “Γυναίκα” δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα. Διετέλεσε ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου “Ρόιτερ”.

Έγραψε τα βιβλία:

– “Τα τσιλιγκάτα”,

– “Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη”

– “Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους, 1881-1993”

– “Η ανατομία του έπους 1941-44”

– “Η Θεσσαλία στην αντίσταση”

– «Η Θεσσαλία στην τουρκοκρατία»

-«Ο Αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία»

-«Γένεση του Εμφυλίου και συνέπειες αυτού 1946-50»

Την 14η Μαΐου 2009 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας του απένειμε το Βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην Πρόοδο της Δημοσιογραφίας και την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση».

Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε την 15η Ιανουαρίου 2015 το Παράσημο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Τιμής ως Δημοσιογράφο και Συγγραφέα.

Το 2016 η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του. Με διπλώματα τιμήθηκε και από άλλες οργανώσεις.

* Ο Λάζαρος Αρσενίου απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών στις 8 Νοεμβρίου 2018.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος