Δωρ. Κολυνδρίνη: Ζητά να συνεχιστεί η άρδευση καλλιεργειών από την Λίμνη Κάρλα

Με επιστολή προς τους Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη

Επείγουσα επιστολή απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη αναφορικά με την συνέχιση της άρδευσης των καλλιεργειών από τη λίμνη Καρλα. Στην επιστολή της, που συγκοινοποιείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αναφέρεται στο σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, ζητώντας τη συνέχιση της άρδευσης σε ελεγχόμενα πλαίσια χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αναλυτικά η επιστολή:
“Αξιότιμε Υπουργέ,
Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, το πρωτοποριακό και πολυβραβευμένο περιβαλλοντικό έργο της ανατολικής Ευρώπης, έφερε ξανά ζωή και ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας σε μια ολόκληρη περιοχή. Ουσιαστικά άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, την ύδρευση το περιβάλλον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.
Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και της επικρατούσας ανυδρίας, η λίμνη Κάρλα είναι ένα σωτήριο έργο που μας βοήθησε σε δύσκολες στιγμές δημιουργώντας ταυτόχρονα σημαντικά
προνόμια όπως:
α) Παρείχε δωρεάν νερό με σκοπό την δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων.
β) Εξοικονόμηση χρημάτων από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
γ) Εξάλειψη σοβαρών εδαφικών ρηγμάτων από την υπεράντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα
δ) Η ένταξη της περιοχής μας στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της μείωσης των νιτρικών
ε) Ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών
ζ) Κέρδος και εξοικονόμηση χρημάτων από την συντήρηση ατομικού αρδευτικού εξοπλισμού
Όλα αυτά επιτεύχθηκαν από την περιφερειακή αρχή και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό με παρά πολύ προσπάθεια, προγραμματισμό, σωστή συντήρηση μηχανημάτων και συστημάτων της λίμνης Κάρλας αλλά και με επιμονή και υπομονή.
Ειδικότερα, με συντονισμένες ενέργειες των προηγούμενων ετών κατέστη εφικτό πάνω από 20.000 στρέμματα αγροτικής γης και πάνω από 400 αγρότες να αρδεύουν τα κτήματά τους χωρίς κόστος.
Κύριε Υπουργέ,
Περί τα τέλη Ιουλίου 2023 ενημερωθήκαμε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ότι βρισκόμαστε στο οικολογικό όριο ασφαλείας της λίμνης Κάρλας, γεγονός που σήμανε τη διακοπή του αρδευτικού νερού για
εκατοντάδες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Ριζομύλου, Στεφανοβικείου, Αγίου Γεωργίου και για τις καλλιέργειές τους.
Είναι σαφές ότι λόγω της γενικευμένης ανυδρίας, των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην χώρα μας ειδικά το φετινό καλοκαίρι καθώς και οι πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή ενέτειναν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης και συνέβαλλαν καθοριστικά στη μείωση της
στάθμης του νερού.
Οι συνέπειες της διακοπής της άρδευσης για τις καλλιέργειες θα σημάνουν την ολική καταστροφή τους, καθώς απαιτείται ακόμη μία σύντομη περίοδος άρδευσης για την ολοκλήρωση και τη διάσωσή των καλλιεργειών.
Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε όπως κατανοήσετε την κατεπείγουσα ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία που βρίσκονται οι καλλιεργητές και λάβετε υπόψη στην κρίσιμη κατάσταση που έχουν περιέλθει. Με προσωπική εργασία και κόπο καλλιεργούν τη θεσσαλική γη και αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη τοπική οικονομία. Για το λόγο αυτό αιτούμαστε από εσάς, όπως προβείτε στη λήψη της σχετικής απόφασης ,δίνοντας το δικαίωμα για συνέχιση της άρδευσης, σε ελεγχόμενα πλαίσια, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση, από τον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος