Ιστορικά γεγονότα της πηλιορείτικης Επανάστασης που δεν είναι τόσο προβεβλημένα, φέρνει στο προσκήνιο της ιστορικής μας μνήμης η Γιώτα Πάντου, μέσα από το βιβλίο της, «Βόλος – Πήλιο, Παιδικές ιστορίες από τα χρόνια της Επανάστασης».
Η ιδέα συγγραφής του βιβλίου γεννήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απηύθυνε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση και υλοποιήθηκε με χορηγία της Χαλυβουργίας Α.Ε.
Το βιβλίο αυτό, όπως επισημαίνει στον πρόλογό της, η συγγραφέας, δεν είναι ένα βιβλίο Ιστορίας. Μπορεί όμως – και αυτό φιλοδοξεί να κάνει – να γίνει ένα βιβλίο που θα μας κάνει να αγαπήσουμε την Ιστορία.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν συγγράφηκε προς πώληση, αλλά προκειμένου να διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές της Στ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας, που διδάσκονται την ιστορία της Επανάστασης του 1821. Η αρχή έγινε σήμερα, από το Δημοτικό Σχολείο Μηλεών, έναν τόπο με έντονο ιστορικό αποτύπωμα, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής επιφανών λογίων και ηρώων, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης κ.α.
Όπως τονίζει η συγγραφέας του βιβλίου, Δρ. Αρχαιολογίας και ξεναγός, Γιώτα Πάντου, η Επανάσταση του 1821 στο Πήλιο δεν πρωταγωνιστεί στα σχολικά βιβλία. Έτσι πολλοί από τους μεγάλους, αλλά κυρίως τα παιδιά, δεν γνωρίζουν σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της εποχής αυτής στο Πήλιο.
Στόχος ως εκ τούτου του βιβλίου, είναι να πληροφορηθούμε για κάποια από τα γεγονότα αυτά μέσα από έξι ιστορίες μυθοπλασίας, με ήρωες, κατά κύριο λόγο παιδιά. Οι ιστορίες διαδραματίζονται στο Πήλιο και χτίζονται γύρω από αληθινά γεγονότα, λίγο πριν την επανάσταση και τον πρώτο καιρό του αγώνα.
Την πρωτοβουλία συγγραφής ενός βιβλίου που προβάλει την τοπική ιστορία επαίνεσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία και έδωσε το παρών στη λιτή εκδήλωση παρουσίασης και διανομής του βιβλίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών, με οικοδεσπότες τη διευθύντρια του Δ.Σ. Μηλεών, Δέσποινα Μολά και τους λοιπούς εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Η κ. Μακρή, μετά το πέρας της εκδήλωσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως « Το παρόν βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά για τους μαθητές μας, έναν “ζωντανό μάρτυρα” που εξιστορεί με τρόπο εύληπτο και φιλικό προς τον μικρό αναγνώστη βασικές πτυχές της τοπικής επαναστατικής δράσης που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, δίνοντας τους ένα έντονο λογοτεχνικό ερέθισμα να ασχοληθούν με την πλούσια ιστορία του τόπου που ζουν και αναπτύσσονται ως άτομα. Είναι πραγματικά μεγάλη η ιστορία του τόπου και τέτοιες προσπάθειες είναι αναγκαίο να αγκαλιάζονται και να στηρίζονται ουσιαστικά τόσο από εμάς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πολλά συγχαρητήρια για την διοργάνωση της πραγματικά άψογης αυτής εκδήλωσης θα είμαστε πάντα αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε παρόμοια προσπάθεια που έχει ως στόχο την συνάντηση των μαθητών με την ιστορία και τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν με ηρωισμό, πίστη και αυταπάρνηση για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας».
Παρόντες ήταν επίσης, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Πολύζος, ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνιος Αντωνίου, ο οποίος και προλόγισε το βιβλίο, η διευθύντρια Επικοινωνίας της “Χαλυβουργία Ελλάδας Α.Ε.”, κ. Στάθη κ.α.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος