Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Την πρόθεση του Υπουργείου, αφενός να αυξηθεί ο αριθμός των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. που θα συμμετέχουν στο νέο μεταλυκειακό θεσμό της μαθητείας, αφετέρου, να αυξηθεί το ποσοστό εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια από το 1% που είναι φέτος, γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος βρέθηκε στο Βόλο για να συμμετάσχει σε προσυνεδριακή ημερίδα για το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου.

Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσηςΌπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η συγκεκριμένη ημερίδα ταυτίζεται με τον στόχο που έχει βάλει το Υπουργείο για γενικότερη αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης κι εν τέλει, την καθιέρωσή της, στα μάτια της κοινωνίας, σαν μια ισότιμη επιλογή, που μπορεί ο μαθητής/τρια να την επιλέγει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του.

Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης«Ξέρουμε βέβαια, ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με νοοτροπίες δεκαετιών και για αυτό το στοίχημα γίνεται και πιο δύσκολο  αλλά ταυτόχρονα και πιο ενδιαφέρον.  Και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ορίζει έναν υφυπουργό ειδικά για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δείχνει ότι αυτός ο στόχος είναι η συνολική κυβερνητική επιλογή» τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης, προσθέτοντας ότι τα Επαγγελματικά σχολεία είναι σε ένα επίπεδο πολύ ικανοποιητικό, όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή, ενώ παράλληλα, το μορφωτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτά, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσηςΑναφορικά με την νομοθέτηση – από φέτος – της δυνατότητας εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. και στα Πανεπιστήμια, σε ποσοστό 1%, ο υφυπουργός Παιδείας, χαρακτήρισε το εγχείρημα ως ένα τολμηρό βήμα, που στόχο έχει να καταδείξει ότι επιλέγοντας κανείς την επαγγελματική εκπαίδευση  δεν ακολουθεί έναν κλειστό δρόμο, καθώς διανοίγονται μπροστά του προοπτικές και επιλογές σε οποιονδήποτε τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Όσο κι αν το ποσοστό είναι μικρό, σηματοδοτεί ότι τα ΕΠΑ.Λ. δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Γενικά Λύκεια, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των αποφοίτων. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, όπως είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει, στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διευρυνθεί» δήλωσε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Για την μαθητεία

Όσον αφορά στο νέο θεσμό της μαθητείας, που ξεκίνησε σήμερα, για 2.000 αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι θα παρακολουθήσουν  το εννιάμηνο αυτό, μεταλυκειακό έτος, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση.

«Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. μια ομαλή και ασφαλή, πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας. Με την ευθύνη των σχολείων, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, με αμοιβή, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με κανονική ασφάλιση και βεβαίως, με την δυνατότητα, μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου, να υπάρχει και πιστοποίηση των αποφοίτων ώστε τα προσόντα τους να αναβαθμιστούν κατά ένα επίπεδο» δήλωσε ο υφυπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό πως φιλοδοξία του Υπουργείου είναι, από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα να γενικευθεί, να αγκαλιάσει τις περισσότερες από τις ειδικότητες και φυσικά ο αριθμός των μαθητών να αυξηθεί.

Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

«Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα οι εκπαιδευτικοί»

Ερωτωμένος εξάλλου, σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ., τόνισε κατηγορηματικά ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να φοβούνται τίποτα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, κανείς δεν θα υποστεί μισθολογική, βαθμολογική ή οποιουδήποτε άλλου είδους υποβάθμιση.

«Όλος ο στόχος μας είναι να βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί μας. Τους εμπιστευόμαστε και ξέρουμε ότι χωρίς αυτούς καμία προσπάθειά μας δεν μπορεί να προχωρήσει. Οι εκπαιδευτικοί με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται για τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Εξαιρετικός ο διάλογος με την Εκκλησία, αλλά το Κράτος αποφασίζει»

Σε ερώτηση τέλος, σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, ο κ. Μπαξεβανάκης είπε τα εξής:

«Το περιεχόμενο όλων των μαθημάτων που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Βεβαίως συζητάμε και με την Εκκλησία και με οποιονδήποτε έχει να συνεισφέρει σε αυτόν τον τομέα, αλλά το τι διδάσκεται στα σχολεία μας είναι ευθύνη του Κράτους και όχι της Εκκλησίας. Η σχέση μας με την Εκκλησία είναι σε καλό επίπεδο, υπάρχει εξαιρετικός διάλογος. Το νέο πρόγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά που υλοποιείται φέτος θα αποτιμηθεί από μια επιτροπή στο τέλος του έτους. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις, επαναλαμβάνω όμως, ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Κράτος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος