Ημερίδα για το αεροδρόμιο στον Αλμυρό: Στη βάση ανάπτυξής του ως εμπορευματικό κινείται το ΤΑΙΠΕΔ

Ημερίδα με θέμα την «Προοπτική ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και η επίδρασή του στην Κεντρική Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, στον Αλμυρό, με διοργανωτή την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Ζηλιασκόπουλου, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, βουλευτών και ειδικών επί του θέματος.

Όπως προέκυψε από την ομιλία του, κ. Ζηλιασκόπουλου, το ΤΑΙΠΕΔ κινείται στη βάση της ανάπτυξης του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου ως εμπορευματικό – cargo. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι η προοπτική αυτή αναδείχθηκε ως καταλληλότερη, μέσα από μελετητική διαδικασία για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, λαμβανομένου υπόψη και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού που προωθείται για τη Μαγνησία.

Στην προοπτική αυτή συμφώνησε και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλος, τονίζοντας ότι : “Το αεροδρόμιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν κόμβο cargo, εμπορευματικής διασύνδεσης και δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα και την επιβατική κίνηση”. 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προτάσεις που ακούστηκαν, λέγοντας πως είναι αδύνατον να ακυρωθεί ο τουριστικός χαρακτήρας του αεροδρομίου, ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ζήτησε να αναλάβει ο αεροδρόμιο η Περιφέρεια.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ή συμμετείχε για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του αεροδρομίου, καθώς και στις προοπτικές που διαθέτει το αεροδρόμιο, προκειμένου να συμβάλει στην εκπλήρωση του εγχειρήματος να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.

Όπως τόνισε, η βιωσιμότητα και η προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης του αεροδρομίου ήταν κάτι το οποίο τόσο τον ίδιο, όσο και πολλούς άλλους, τους είχε απασχολήσει και στο παρελθόν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Βόλο, το 2018, κατά την οποία είχε επισημάνει την ανάγκη για πραγματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αεροδρομίου ως αναπτυξιακού εργαλείου, δίνοντας έμφαση στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, στην ανάδειξη της σημασίας του στην κοινωνία, καθώς και στη διαμόρφωση των συνθηκών από την πλευρά της προσφοράς.

“Με γνώμονα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αεροδρομίου και της πλεονεκτικής του θέσης στην Κεντρική Ελλάδα, προχωρήσαμε, αμέσως μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020, με την ιδιότητά μου τότε, ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών, σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του τουρισμού της Κεντρικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις προοπτικές του αεροδρομίου, σε συνέχεια σημαντικών ενέργειων από την Περιφέρεια όλη την προηγούμενη περίοδο και με σκοπό τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών” επισήμανε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησε και η αεροπορική σύνδεση του Βόλου με το Ηράκλειο Κρήτης, μέσα από τη νέα γραμμή της Sky Express, βάζοντας το αεροδρόμιο στον χάρτη των τακτικών δρομολογιακών αερογραμμών.

Όπως δε ανάφερε, η αεροπορική γραμμή Βόλου-Ηρακλείου αποτέλεσε και αποτελεί μία θετική εξέλιξη που ήρθε ως αποτέλεσμα σύμπραξης και συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τους παραγωγικούς φορείς, αξιοποιώντας τις υποδομές και διαμορφώνοντας νέες δυνατότητες για το αεροδρόμιο.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως η ευρύτερη, διαρθρωτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Και, δη, της νέας ηγεσίας του Υπερταμείου, που εκκίνησε τη συγκεκριμένη διαδικασία, μετά από μία περίοδο στασιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, δρομολογήθηκε η εκπόνηση μελέτης για την επενδυτική αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Μέσα δε, από τη μελετητική διαδικασία, αλλά και μέσα από τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που προωθείται για τη Μαγνησία την τελευταία τριετία, αναδεικνύεται η διάσταση της εμπορευματικής δραστηριότητας, της δραστηριότητας cargo, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

“Το αεροδρόμιο, λοιπόν, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν κόμβο cargo, εμπορευματικής διασύνδεσης και δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα και την επιβατική κίνηση. Cargo αεροδρόμιο, που δεν υπάρχει άλλο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Cargo αεροδρόμιο, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση, το δίκτυο μεταφορικών διαύλων (λιμάνι, σιδηρόδρομο, εθνική οδός) και την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής. Cargo αεροδρόμιο, συνδεδεμένο με τους μεγάλους διεθνείς κόμβους, σε Ευρώπη και Ανατολή” ανέφερε στην ομιλία του, ο κ. Τριαντόπουλος, συμπληρώνοντας πως η αξιοποίηση του αεροδρομίου δεν προσεγγίζεται ως μία μεμονωμένη κίνηση, αλλά ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των υποδομών και συνθηκών που θα επιτρέψουν τη Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.

Ο ίδιος ανέφερε πως η αξιοποίηση του αεροδρομίου έρχεται να συσχετιστεί και να συνδυαστεί με τις άλλες πρωτοβουλίες που δρομολογούνται και προωθούνται αυτή την τριετία, οι οποίες αφορούν:

-στην αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, όπου άμεσα (σε λίγες μέρες) προχωρά η έναρξη της σχετική διαδικασίας.

-στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων στην περιοχή, με το έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Βόλου-Λάρισας που προχωρά.

-στη μελέτη για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη ΒΙΠΕ Αλμυρού, το λιμάνι του Βόλου, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, τη ΒΙΠΕ Βελεστίνου, αλλά και το Αερινό, όπου προωθείται, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, μία ακόμα αναπτυξιακή πρωτοβουλία με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

-στη συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, αλλά και πρότυπης βιο-οικονομικής περιοχής σε Αερινό και Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα.

“Η πραγματοποίηση τέτοιων δομικών παρεμβάσεων, όπως η επενδυτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, απαιτεί καλό σχεδιασμό και ολοκληρωμένη μελέτη. Αυτό έγινε όλη την προηγούμενη περίοδο από το Υπερταμείο, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, μαζί με τα υπόλοιπα 21 περιφερειακά και προς αξιοποίηση αεροδρόμια της χώρας” τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, προσθέτοντας πως πλέον δρομολογούνται τα επόμενα βήματα αξιοποίησης μέσα στους επόμενους μήνες, με τη συμμετοχή και ιδιωτών.

Τέλος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό σημείωσε ότι συμφωνεί με τη συνεργασία και σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων, από την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, της Κεντρικής Ελλάδος ως προς την προώθηση του αεροδρομίου και των προορισμών που σχετίζονται με αυτό, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η διάσταση της επιβατικής κίνησης. Συνάμα, υπογράμμισε ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης συμπορεύεται με την ανάπτυξη της εμπορευματικής δραστηριότητας – της cargo διάστασης του αεροδρομίου – στο πλαίσιο της επενδυτικής αξιοποίησης του αεροδρομίου, μέσα από τη διαδικασία προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών, αλλά και τη σύμπραξη με το δημόσιο, όπου απαιτηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος