Αντιδρούν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στην προτεινόμενη από το δήμο πράξη εφαρμογής για τη συνοικία τους

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έρχεται προς έγκριση η ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Ανασύνταξης του Γ΄ Κεφαλαίου της Πράξης Εφαρμογής Αγίας Παρασκευής».

Σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας Δόμησης, με απόφασή της το 2021 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε εγκρίνει την ανάθεση εκπόνησης της συγκεκριμένης μελέτης, όμως λόγω αναπροσαρμογής της τιμής συντελεστή του Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών Μελετών και Υπηρεσιών, απαιτείται η επανέγκριση του θέματος. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται  ότι ο δήμος δεν τηρεί καν το νόμο που δεν προβλέπει εισφορά σε χρήμα, ενώ προειδοποιούν με μαζικές προσφυγές αν ληφθεί τέτοια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.

Η έκταση της υπό μελέτη περιοχής είναι 660 στρέμματα. Με τη σύνταξη και την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής καθώς και με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε περιοχές με αναλογισμό, θα περιέλθουν στον Δήμο οι κοινόχρηστοι χώροι. Έτσι ο Δήμος θα μπορεί να προβεί στη διάνοιξή τους, με την αξιοποίηση της εισφοράς σε χρήμα. Ανάλογα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και οι κοινωφελείς χώροι από τους αντίστοιχους φορείς. Έτσι οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν στην ανοικοδόμηση των οικοπέδων τους.
Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει εργασίες του κεφαλαίου Α της Πράξης, όπου ήδη η υπηρεσία με προγενέστερη ανάθεση έχει παραλάβει τις συγκεκριμένες εργασίες, και τις εργασίες του κεφαλαίου Γ.

Όπως αναφέρεται, σε περιοχές εντός οικισμών 1923 θα εφαρμοστεί η διαδικασία πράξεων αναλογισμού, θα συμπληρωθούν οι προβλεπόμενοι πίνακες και διαγράμματα. Για τις υπόλοιπες περιοχές, θα υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις λόγω ρυμοτομίας και ο υποχρεώσεις των ιδιοκτησιών σε εισφορά και χρήματα. Το προεκτιμώμενο κόστος της μελέτης ανέρχεται σε 190.726,07 ευρώ (με απρόβλεπτα και ΦΠΑ 24%) και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Δήμου.

Θα γίνει τέλος δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για την συγκεκριμένη μελέτη καθώς η  Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είχε ενημερώσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα για τη σύνταξη της εν λόγω μελέτης, καθώς δεν άπτεται απλής αποτύπωσης και σύνταξης «σημειακών» τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και ζητούν το λόγο

Όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, Αντώνης Κούτσουρος, οι κάτοικοι θα παραβρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση, διότι το θέμα τους “καίει”. “Το παλεύουμε δεκαετίες. Έγινε ένα σχέδιο πόλης έκτρωμα για την Αγία Παρασκευή με ένα Π.Δ. του 1998 που δεν έχει γίνει σε κανένα παραδοσιακό οικισμό. Να πολεοδομηθεί δηλαδή ο οικισμός με εισφορές σε γη και χρήμα. Πετύχαμε με κόπο στο νέο νόμο τον 4315 να περιληφθεί μια παράγραφος στο άρθρο 1, που λύνει τα προβλήματα των πράξεων εφαρμογής που έχουν κολλήσει, και αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση πολεοδόμησης σε παραδοσιακό οικισμό υφιστάμενο προ του 1923, γίνεται καθορισμός των προηγουμένων κοινοχρήστων χώρων, αφαιρούνται από το ισοζύγιο και το υπόλοιπο κατανέμεται στους κατοίκους, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν οφείλεται εισφορά σε χρήμα.

Ο δήμαρχος δηλώνει ότι θέλει να εισπράξει εισφορά σε χρήμα. Έχει το εργαλείο για να απαλύνει τους κατοίκους και να είναι νόμιμος, αλλά εκείνος ισχυρίζεται ότι το υπουργείο του απάντησε προφορικά ότι πρέπει να βάλει εισφορά σε χρήμα. Δεν γνωρίζω αν άλλαξε άποψη, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που μιλήσαμε, εάν κατάλαβε ότι έχει κάνει λάθος. Γιατί πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο και να μην είναι όμηροι οι κάτοικοι. Τώρα καλούνται να πληρώσουν από 2000 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ κάποιοι. Εμμένω. Το πρόβλημα έχει λυθεί και στα χέρια της η δημοτική αρχή έχει ακόμη από το 2016 επιστολή από το υπουργείο, ότι είναι υποχρεωτική η ένταξη στο άρθρο 1 του νόμου που προανέφερα. Τώρα θέλουν να δώσουν εντολή για μελέτη ανασύνταξης του άρθρου Γ με εισφορά σε χρήμα”. Τέλος ο κ. Κούτσουρος ανέφερε ότι για να γίνει νομικά προσφυγή κατά της πράξης εφαρμογής θα πρέπει αυτή πρώτα να κυρωθεί. Επιπλέον ανέφερε ότι αν σε έξη μήνες από την κύρωση της πράξης εφαρμογής οι κάτοικοι δεν καθορίζουν τον τρόπο που θα πληρώσουν τα οφειλόμενα στο δήμο, τότε οι οφειλές θα βεβαιωθούν στην εφορία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος