Πρόσθετη χρηματοδότηση στο δήμο Βόλου για τις αποκαταστάσεις ζημιών απο πλημμύρες

Το μισό εκατομμύριο εκτιμάται ότι θα φθάσει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών στο νομό Μαγνησίας, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι εκταμιεύονται άλλα 15 εκ ευρώ πέραν των 28,5 εκ. Ευρώ για το δήμο του Βόλου. Αυτό προέκυψε μετά το τέλος της περιοδείας του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, με τη συνοδεία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ. . 

Σε δήλωσή του ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι τα έργα που έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών στη Μαγνησία είναι ύψους 300 εκ. € και εκτίμηση είναι ότι μόνο για τη Μαγνησία η έκτακτη χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 450-500 εκ. €, για να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ενώ αθροιστικά η πρώτη εκτίμηση είναι ότι για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στ. Ελλάδος όπως ο Δομοκός και η Βόρεια Εύβοια θα απαιτηθούν 3,3 δις €. 

Αναφορικά με τους πλημμυροπαθείς ο υφυπουργός τόνισε ότι το κομμάτι των επιχειρήσεων έχει πάει πολύ καλά και οι προκαταβολές του 50% της επιχορήγησης άρχισαν να πληρώνονται από τον Δεκέμβριο και συνεχίζονται. Από την Παρασκευή για τους φακέλους που έστειλε η Περιφέρεια στο υπουργείο, θα ξεκινήσει η καταβολή του 50% της προκαταβολής αι η διαδικασία θα συνεχιστεί ανάλογα με τη ροή των φακέλων. Ο υφυπουργός ζήτησε από τους αγρότες να προχωρήσουν με την κατάθεση των φακέλων το συντομότερο δυνατόν και με τη νέα διαδικασία που έχει εφαρμοστεί τα κλιμάκια είναι κοντά στους αγρότες.  

Ο κ. Κουρέας ανέφερε ότι είναι θετικό που ο δήμος Βόλου έχει ώριμες μελέτες και θα παραδοθούν και στην Περιφέρεια να κουμπώσουν με τα αιτήματα που ήδη έχουν αποσταλεί για ικανοποίηση. «Η δουλειά που γίνεται με την καταγραφή έχει επισπευστεί πάρα πολύ, διότι αλλάζοντας τη νομική διαδικασία ο κ. Τριαντόπουλος εδώ και ένα μήνα, τα κλιμάκια έχουν γίνει πολύ πιο ευέλικτα και με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Παπαδημητρίου, πατώντας στην αλλαγή της νομοθεσίας του υφυπουργού, τα δικαιολογητικά κατατίθενται ηλεκτρονικά για τους αγρότες. «Το πρώτο τετράμηνο είναι κατατεθεί 500 αιτήσεις και στο τελευταίο δεκαήμερο, με ον τρόπο που το κάνουμε κατατέθηκαν 100», ανέφερε ο κ. Κουρέτας. 

Ο ίδιος είπε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, είμαστε σε καλό σημείο και τόνισε την ανάγκη να επισπευστεί από όλους η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους αγρότες, ενώ εκτίμησε ότι με την κατάθεση των δικαιολογητικών ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος Φλεβάρη από το 14% σήμερα, περίπου στο 50%. 

Όσον αφορά στην δήλωση του υφυπουργού ότι το κόστος αποκατάστασης στη Θεσσαλίας θα φθάσει τα 3,3 δις €, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το ποσό που ζητήθηκε για την επιτάχυνση της αποστράγγισης ων εκτάσεων γύρω από την Κάρλα, εκτός του σχεδίου των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.     

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος δήλωσε συμπαραστάτης στον αγώνα των αγροτών λέγοντας ότι «έχουν απόλυτα δίκαια αιτήματα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση. Ο ίδιος είπε ότι δεσμεύτηκε, μετά από επιστολή που έστειλε ο υπουργός, ότι θα αλλάξει τον νόμο, να πάρει απόφαση δημάρχου για να δοθούν τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς, με κίνδυνο να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.

«Υπάρχει η διάθεση και η πρόθεση του κ. Τριαντόπουλου, έχει βγάλει τα χρήματα, αλλά υπάρχει αυτή η γραφειοκρατία, όπως συμβαίνει και με τα έργα. Πήρα με τη χρηματοδότηση από τον κ. Μυτιληναίο 550.000 €, αλλά η σύνδεση της γέφυρας στην Άλλη Μεριά ανήκει στην Περιφέρεια, με την οποία έχουμε συνεργασία προς όφελος της Μαγνησίας. Υπάρχει καλή πρόθεση και συνεργασία και ο Βόλος θα είναι η πρώτη πόλη που θα αποκατασταθεί στο 100% μέχρι το 2024, με όλους τους δρόμους, τα γεφύρια, τι υποδομές και το σημαντικότερο με την αποχέτευση και την υδροδότηση», ανέφερε ο δήμαρχος.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος