Σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣ του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου τονίζει ότι παραμένουν τα χρόνια προβλήματα άρδευσης στο δήμο, ενώ οι αγρότες “είναι αγανακτισμένοι από την κοροϊδία των αποζημιώσεων”. Επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή για τις καθυστερήσεις, αλλά και για “την μη διεκδίκηση χρηματοδότησης για τις αποκαταστάσεις”.
Συγκεκριμένα , τα μέλη της ΛΑΣ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:
“Αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι για μία ακόνη χρονιά οι βιοπαλαιστές αγρότες του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου. Οι ζημιές στην άρδευση όσο και στην ύδρευση από τις πρόσφατες πλημύρες του 2023 δεν έχουν αποκατασταθεί. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ενώ διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Ιούλη σε μια αρκετά άνυδρη χρονιά με παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας.
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για τις τραγικές καθυστερήσεις τόσο στην καταγραφή των ζημιών, όσο και στη διεκδίκηση άμεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση είναι τραγικές! Αλλά και συνολικά οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τη μη χρηματοδότηση σύγχρονου συστήματος άρδευσης διαχρονικά δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.
Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου με κατεστραμμένες υποδομές σε ύδρευση και άρδευση αλλά και πολλά χρόνια προβλήματα, δεν διεκδίκησε επείγουσα χρηματοδότηση για την αποκατάσταση. Από την κυβέρνηση κατόπιν πιέσεων των αγροτών μέσω των συλλόγων, έλαβε και διέθεσε συνολικά 700χιλ ευρώ μέχρι σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών, και αυτά καθυστερημένα, ένα μήνα προ των Ευρωεκλογών. Την πενιχρή χρηματοδότηση κατένειμε η Δημοτική Αρχή δίχως να υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης με αποτέλεσμα να συμβεί κομφούζιο! Χιλιόμετρα με σωλήνες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη και παραμένουν πεταμένες σε ιδιωτικό χώρο χωρίς στοιχειώδη φύλαξη.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των προέδρων των κοινοτήτων και πολλών εθελοντών αγροτών ανά περιοχή για την τοποθέτηση των πλαστικών σωλήνων προκειμένου να επισπευστεί ο χρόνος άρδευσης, η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να προβλέψει συνεργεία και μηχανήματα για την τοποθέτηση και σύνδεση, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και καταγραφή, με αποτέλεσμα είτε να μην έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους, είτε να μην διοχετεύεται νερό σε επαρκή ποσότητα! Σε πολλές περιπτώσεις λείπουν φίλτρα ή βουλώνουν εξαιτίας του μη έγκαιρου καθαρισμού των δεξαμενών. Αλλού δεν υπάρχουν βάνες, φρεάτια, διακλαδώσεις!
Το πρόβλημα της άρδευσης είναι οξυμένο σε όλα τα χωριά του Δήμου μας. Πολλές είναι οι περιοχές στις οποίες είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν οι αγρότες να αρδεύσουν τις καλλιέργειες. Σε μεγάλες κτηματικές περιοχές της Δ.Ε. Ζαγοράς με εκατοντάδες στρέμματα μηλεοκαλλιέργειας όπως Καράβωμα, Κοντού, Αυλάκι, Γεφύρι, Λαζαράδικα, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Δημήτριος, Αγία Τριάδα, Αλώνια, Ράχη, το νερό είτε δεν έχει ακόμα φτάσει στα κτήματα, είτε φτάνει σε λιγοστές ποσότητες ενώ σε πάνω από το 50% των συνολικών γεωργικών εκτάσεων οι αγρότες δεν έχουν ποτίσει πάνω από μία φορά! Η υδατοδεξαμενή στη θέση «Δέση» στην Περαχώρα Ζαγοράς χωρητικότητας 1200κ.μ. εξακολουθεί να χάνει το 50% του νερού σε 24 ώρες. Το ίδιο και η δεξαμενή του «Αη Γιώργη» χωρητικότητας 800κ.μ. Και οι δύο δεξαμενές παρουσιάζουν απώλεια νερού εδώ και χρόνια! Το νερό από τη θέση «Τύμπανος» Κισσού που οι παππούδες μας μετέφεραν σε ολόκληρη την κτηματική περιφέρεια τρυπώντας σε σήραγγα κυριολεκτικά τον βράχο, δεν μπορεί πλέον να αρδεύσει!
Οι βιοπαλαιστές αγρότες του Δήμου μας δίνουν άνιση μάχη για να διατηρήσουν τη σοδειά τους, βάζοντας βαθιά το χέρι στη τσέπη. Με τα βυτία γεμάτα νερό πάνω στα αγροτικά αυτοκίνητα επιχειρούν καθημερινά να περισώσουν τα νεότερα σε ηλικία δέντρα, ενώ καθημερινά αγοράζουν δεκάδες χιλιόμετρα λάστιχα λόγω ανεπάρκειας συλλογικής άρδευσης από τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, προσπαθούν να εντοπίσουν πηγές μέσα από ρέματα και από κορυφές του βουνού ώστε να το μεταφέρουν χιλιόμετρα μακριά μέχρι τα χωράφια! Το κόστος της φετινής προσπάθειας άρδευσης ξεπερνά τις πενιχρές αποζημιώσεις του κράτους την προηγούμενη περίοδο, ενώ οι χθεσινές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ της τάξης των 4,5,10 και 20 ευρώ φτάνουν μόνο για τον καφέ της παρηγοριάς! Χαρακτηριστικό της αγανάκτησης είναι ότι παντού κυριαρχούν οι κουβέντες πως «το νερό χάνεται στα ρέματα και οι αγρότες δεν έχουν να ποτίσουν!»
Εξάλλου, οι περισσότερες αγροτικές περιοχές ποτίζουν με πρωτόγονες μεθόδους: χρησιμοποιώντας τσιμεντένια αυλάκια που έφτιαξαν με μεράκι οι παππούδες μας, εργαλεία χειρός όπως τσάπες για την διάνοιξη χωμάτινων αυλακών και πέτρες για την μεταβολή της κατεύθυνσης του νερού και τον διαμοιρασμό του.
Δεν είναι άλλωστε υπερβολή το γεγονός ότι κάθε χρόνο υπάρχει και μεγαλύτερη άρνηση να τοποθετηθούν αγρότες ως υδρονομείς στις κτηματικές περιοχές λόγω του γεγονότος ότι έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία χρόνιων προβλημάτων αλλά και τσακωμούς με συναδέλφους αγρότες λόγω της ανεπάρκειας νερού.
Για το μοναδικό έργο κλειστού κυκλώματος που ξεκίνησε να υλοποιεί ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου από το 2008 και αφορά 1100 στρέμματα σε Μακρυράχη και Πουρί, το μόνο που έχει ολοκληρωθεί είναι … η πινακίδα που τοποθετήθηκε έξω από το Δημαρχείο Ζαγοράς προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση ο εργολάβος, καθώς αποτελεί όρο της χρηματοδότησης η διαφήμιση της (αντι)αγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Το ίδιο έργο έχει εγκαινιαστεί περίπου 10 φορές τα τελευταία 16 χρόνια, δίχως φυσικά να έχει ολοκληρωθεί.
Αυτή είναι η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ που μέσω της ΚΑΠ στραγγαλίζει τους αγρότες, δεν χρηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό βασικών υποδομών, ενώ οι αποζημιώσεις αποδεικνύονται ..ψίχουλα.
Διεκδικούμε:
• Κατασκευή σύγχρονων κλειστών κυκλωμάτων άρδευσης σε όλες τις κτηματικές περιφέρειες από το Ξουρίχτι έως το Πουρί.
• Να πραγματοποιηθεί υδρομάστευση σε όλα τα διαθέσιμα νερά για την πλήρη αξιοποίηση του υδατικού αποθέματος με σεβασμό στις ανάγκες τοπικής χλωρίδας και πανίδας.
• Καλλιέργεια πηγών και καθαρισμός υδατοδεξαμενών, φρεατίων. Κατασκευή νέων δεξαμενών και άμεση επισκευή υπαρχουσών.
• Να μην πληρώσουν τέλη άρδευσης όσοι αγρότες δεν αρδεύσουν τις καλλιέργειες και να πληρώσουν 50% όσοι αρδεύσουν μία φορά.
Χιλιόμετρα πλαστικών σωλήνων που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα από τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.
Δεκάδες χιλιόμετρα λάστιχα αγοράζουν οι αγρότες καθημερινά ψάχνοντας να βρουν πηγές για να αρδέψουν τις καλλιέργειές τους”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος