Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναπτύσσει ρομποτικούς εξωσκελετούς για κινητικά αναπήρους

Η HERMES Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ρομποτικών εξωσκελετών για ιατρικές εφαρμογές, στοχεύοντας στο διεθνή διαγωνισμό CYBATHLON 2024!

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  αναπτύσσει ρομποτικούς εξωσκελετούς για κινητικά αναπήρους

Η ομάδα HERMES αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα φοιτητών στην Ελλάδα στον τομέα της ρομποτικής για ιατρικές εφαρμογές και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ). Συγκεκριμένα, η Ομάδα HERMES ασχολείται με την ανάπτυξη ενός πλήρως λειτουργικού ρομποτικού εξωσκελετού για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού (SCI), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εκπληρώνουν βασικές καθημερινές ανάγκες. Στόχος της είναι να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό CYBATHLON 2024 στο αγώνισμα “Exoskeleton Race” σηματοδοτώντας την πρώτη ελληνική συμμετοχή. Με την υποστήριξη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΠΘ, η ομάδα HERMES προχωρά δυναμικά προς τη βελτίωση και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Ο κύριος στόχος του HERMES EXO είναι να βοηθήσει άτομα με παραπληγία να σταθούν όρθιοι, να περπατήσουν σε ομαλό ή ανώμαλο έδαφος, να ανέβουν/κατέβουν σκάλες και, γενικότερα, να τους βοηθήσει στις καθημερινές διαδικασίες. Διαθέτει εργονομικό και ευέλικτο σχεδιασμό, δηλαδή επιτρέπει την προσαρμογή του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του χρήστη (ύψος και βάρος), είναι εύκολος στην τοποθέτηση, ελαφρύς, ανθεκτικός, εύχρηστος
και προσφέρει άνετη εφαρμογή. Αυτή η υποστηρικτική συσκευή είναι ειδικά σχεδιασμένη ως ερευνητικό πρωτότυπο για συμμετοχή στην κατηγορία Exoskeleton Race του διαγωνισμού CYBATHLON 2024. Οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες του εξωσκελετού είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις και τους στόχους του διαγωνισμού. Η ομάδα
μας επιβλέπει πλήρως την υλοποίηση, κατασκευή και λειτουργία, συνεργαζόμενη με πιστοποιημένους συνεργάτες για ορισμένες εφαρμογές. Ο HERMES EXO διαθέτει και ενσωματώνει πιστοποιημένα εξαρτήματα για την προοριζόμενη εφαρμογή της.

Περισσότερες πληροφορίες: https://linktr.ee/hermesteam

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  αναπτύσσει ρομποτικούς εξωσκελετούς για κινητικά αναπήρους

Ο καταλυτικός παράγοντας για την ίδρυση της HERMES Team και την ανάπτυξη του ρομποτικού εξωσκελετού ήταν τα υψηλά ποσοστά ατόμων με αναπηρία που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας στην Ελλάδα. Ο στόχος μας εκτείνεται πέρα από την απλή τεχνολογική πρόοδο υποστηρικτικών συσκευών. Η ομάδα μας επιδιώκει επίσης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με παραπληγία μέσω της ευρείας χρήσης ρομποτικών εξωσκελετών. Προωθώντας την έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με τα άτομα με παραπληγία. Οι προσπάθειές μας να ρίξουμε φως σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας αποσκοπούν στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης. Είναι απαραίτητο να το προσεγγίσουμε αυτό με τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που του αξίζει, καθώς η αγνόησή του απλώς διαιωνίζει την ύπαρξή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος