Πρόεδρος ΚΕΔΕ: “Από τη Σάμο η Αυτοδιοίκηση «έδειξε» το δρόμο”

Η συνυπευθυνότητα κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων είναι   ο ενδεδειγμένος δρόμος για τον  αποτελεσματικό συντονισμό του προσφυγικού ζητήματος  όπως αποτυπώθηκε με την ολοκλήρωση των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ  στην Σάμο με θέμα « Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές  και το προσφυγικό ζήτημα,- Επιπτώσεις στην  κοινωνία την οικονομία και τον τουρισμό».

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι έξι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό που είναι, Ο ρόλος και η προσέγγιση των Δήμων στη διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών, ο συντονισμός των πολιτικών και δράσεις δικτύωσης, η υποδοχή και υποστήριξη των προσφύγων, η προώθηση της ένταξης των προσφύγων και οι ενέργειες ευαισθητοποίησης. Η βασική προϋπόθεση  είναι η αυτοδιοίκηση να έχει κεντρικό ρόλο  στο εθνικό σχέδιο υποδοχής και διαχείρισης  των προσφυγικών ροών και να μην λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της . Μεταξύ άλλων η  Αυτοδιοίκηση  θεωρεί αναγκαίο τον καθορισμό κριτηρίων για την ισοκατανομή των προσφύγων, την υποστήριξη των Δήμων που υποδέχονται πρόσφυγες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με συγκεκριμένες δράσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης  στο κλείσιμο του συνεδρίου  ανέφερε χαρακτηριστικά «Το κεντρικό μήνυμα που βγαίνει από αυτή την ιδιαίτερα παραγωγική εποικοδομητική συζήτηση που έγινε όλες αυτές τις ημέρες του Συνεδρίου  είναι ένα. Η Αυτοδιοίκηση  ανταποκρίθηκε με ωριμότητα, ισχυρή θέληση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Για να υπάρξει όμως αποτελεσματική λύση στο προσφυγικό ζήτημα είναι επιβεβλημένη  ησυνεργασίας όλων των φορέων του κράτους, χωρίς μικροκομματικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Από τη Σάμο η Αυτοδιοίκηση «έδειξε» το δρόμο. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή μας και να δώσει άμεσες λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο μας».

Τέλος στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον πρόεδρο του CEMR Inigo de la Serna να υπογράψει το κείμενο της έκκλησης για μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου το οποίο, εκτός από τον κ. Πατούλη υπέγραψαν άλλοι 12 Έλληνες δήμαρχοι οι πόλεις των οποίων δέχθηκαν το μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου  παρουσίασαν αναλυτικά   σειρά προτάσεων   για τον τουρισμό,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου και Ικαρίας Κώστας Κυριαζής , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής και  το μέλος  Του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Μάνος Βαλής. Λίγο νωρίτερα στο θέμα  “Τουρισμός  – ανάπτυξη και προσφυγικές ροές” αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής Γ.Γ Τουρισμού Γεράσιμος Ζαχαράτος, η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπέργκ, και ο Περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου  Γιώργος Χατζημάρκος . Στο κλείσιμο του συνεδρίου ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αφου ευχαρίστησε για την συμμετοχή ολους όσους παρευέθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις αλλα και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα για την αντιμετώπισει του μεταναστευτικού – προσφυγικού .

Σάμος: Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος