Δώρα ζωής προσφέρουν οι γονείς του 14χρονου και του 12χρονου που έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, στον ποταμό Άραχθο. Aπόψε ξεκινά η διαδικασία για τη δωρεά οργάνων του 12χρονου και, εφόσον όλα πάνε καλά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα μεταμοσχευθεί πάγκρεας παιδιού.
Η λήψη των οργάνων του 12χρονου, μετά τη γενναιόδωρη απόφαση των γονιών και των δύο παιδιών να δωρίσουν τα όργανά τους για να σωθούν άλλες ζωές, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας, ωστόσο, γιατροί από την Ιταλία ζήτησαν χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουν την καταλληλότητα της καρδιάς και των πνευμόνων του παιδιού για μεταμόσχευση. Η διαδικασία μεταφέρθηκε χρονικά για απόψε και στόχος των γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι να δοθεί για μεταμόσχευση και το πάγκρεας του παιδιού, κάτι που αν επιτευχθεί θα γίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Ο «μαραθώνιος» των γιατρών για τη λήψη και μεταμόσχευση των οργάνων των δύο ανήλικων αγοριών ξεκίνησε χθες. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης οι γιατροί του νοσοκομείου στην Πάτρα απέτισαν φόρο τιμής στον 14χρονο που έχασε τη ζωή του στον Άραχθο προσπαθώντας να σώσει τον 12χρονο.
Οι νεφροί και το ήπαρ μεταφέρθηκαν στο “Λαϊκό” στην Αθήνα και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μεταμοσχευθούν σε συμβατούς λήπτες. Δυστυχώς, η καρδιά και οι πνεύμονες του 14χρονου κρίθηκαν ως ακατάλληλα για μεταμόσχευση όργανα. Η διαδιασία ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση των κερατοειδών που μεταφέρθηκαν, επίσης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις
Στο Ιπποκράτειο ολοκληρώθηκε ήδη η πρώτη μεταμόσχευση του νεφρού του 14χρονου Σπύρου. Οι γιατροί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση του 32χρονου λήπτη. Η μεταμόσχευση, σύμφωνα με τους ίδιους, πήγε καλά και, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, ο ασθενής έχει μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύεται.
Αύριο αναμένεται να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο και το ήπαρ του 12χρονου, για να μεταμοσχευθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε ανήλικο λήπτη.
Ένας από τους κερατοειδείς του 14χρονου έχει φτάσει ήδη στο ΑΧΕΠΑ και αναμένεται να γίνει αύριο η μεταμόσχευσή του και πάλι σε ένα παιδί ηλικίας 11 ετών.
Ρεπορτάζ: Νίκος Γιαπρακάς, Φρόσω Βαρβάρα
Διαβάστε ακόμα:
Ελπίδα μετά την τραγωδία στον Άραχθο – Ξεκίνησε η διαδικασία λήψης των οργάνων των δύο αγοριών
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος