Οδοντιατρικές επεμβάσεις σε άτομα με αυτισμό

Array

Μηχάνημα οδοντιατρικής το οποίο θα διενεργεί επεμβάσεις σε άτομα με αυτισμό με γενική αναισθησία εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μετά από αίτημα του Συλλόγου Αυτιστικών Ατόμων Έβρου «Αγιος Βασίλειος», ενώ αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση τους θα φιλοξενούνται στις δυο κλινικές του νοσοκομείου στην Παιδοχειρουργική και στην Ω.Ρ.Λ για ένα διάστημα 4-5 ωρών.
Το μηχάνημα είναι δωρεά του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου « Ο Άγιος Βασίλειος. »
«Μετά από προσπάθεια 15 ετών επιλύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε. Τα παιδιά με αυτιστικό πρόβλημα είχαν σοβαρό εμπόδιο στο να διορθώσουν τα δόντια τους. Ένα αυτιστικό παιδί είναι πολύ δύσκολο να κάτσει ακίνητο σε μια καρέκλα και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα οδοντιατρικά προβλήματα αυτών των ατόμων ήταν να γίνει η επέμβαση με γενική αναισθησία. Τέτοια κέντρα υπάρχουν μόνο δυο στην Ελλάδα ,στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα και οι γονείς έπρεπε να κάνουν ολόκληρο ταξίδι προκειμένου να κάνουν την επέμβαση, πράγμα πολύ δύσκολο,» είπε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του καθώς -όπως ανέφερε- « με την βοήθεια του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, του Συλλόγου Αυτιστικών και του ΠΕΔΥ λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα .»
Ωστόσο για να λειτουργήσει το μηχάνημα χρειάστηκε να βρεθεί οδοντίατρος που μπορεί να κάνει αυτού του είδους τις επεμβάσεις με γενική αναισθησία . Έτσι προσφέρθηκε ο Διευθυντής Οδοντιατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Καραγκούνης, ο οποίος με ενέργειες της Διοίκησης και της 4ης ΥΠΕ ΑΜΘ εκπαιδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη για έξι μήνες στη συγκεκριμένη τεχνική.
«Μετά από την συμπληρωματική μου εκπαίδευση είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ, προκειμένου να θεραπεύω οδοντιατρικά άτομα κάτω από γενική αναισθησία ,» είπε ο κ. Καραγκούνης
ιδιαίτερα συγκινημένη συγκινημένη δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου « Ο Άγιος Βασίλειος » Ευαγγελία Μαυρίδου, η οποία ευχαρίστησε τον Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και τον κ. Καραγκούνη.
«Είναι πολύ μεγάλη η σημερινή ημέρα για τον Σύλλογο Αυτιστικών,» είπε η κ .Μαυρίδου υπογραμμίζοντας πως «σχεδόν το 90% των παιδιών που έρχονται στο Κέντρο Ημέρας, δεν έχουν δόντια .»

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος