Στο 15 με 40% η μείωση στην απόδοση παραγωγής σταριού στον βόρειο Έβρο (ηχητικό)

Μειωμένη χαρακτηρίζεται φέτος η στρεμματική απόδοση στην καλλιέργεια σταριού για την περιοχή του βορείου Έβρου.

Ο Θερισμός που έχει ήδη αρχίσει, έχει καλύψει προς το παρόν το 30 -35%  της καλλιεργήσιμης έκτασης των περιοχών Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας του προέδρου της Ένωσης Ορεστιάδας, Λάμπη Κουμπρίδη στις περιοχές (Στέρνας, Ρυζίων, Καστανεών,  Σάκου Νεοχωρίου) η μείωση κυμαίνεται στο 15 -20%, ενώ στον Ορεινό Όγκο (Κομάρων, Κυπρίνου Πετρωτών) αναμένεται να φθάσει το 40 -45%.

Πέρυσι, όπως είπε, η απόδοση ήταν 500 -550 κιλά ανά στρέμμα, ενώ φέτος φθάνει στα 400 με 450 ανά στρέμμα.

Στα χωριά της περιοχής Διδυμοτείχου, (Ελληνοχώρι, Καρωτή, Μάνη, Ευγενικό, Ελαφοχώρι, Ποιμενικό, Ασπρονέρι, Βρυσικά,) σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Διδυμοτείχου, αλλά και ιδιοκτήτη κέντρου συγκέντρωσης σταριού, η μείωση φθάνει στο 40%.

Οι λόγοι και στις δυο περιπτώσεις είναι τα φυσικά αίτια, η παρατεταμένη παγωνιά και η ανομβρία, ενώ σε κάποιες περιοχές οι πολλές βροχοπτώσεις δεν άφησαν τους παραγωγούς να λιπάνουν, όπως έπρεπε, τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπολίπανση, η οποία οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις.

Ο καιρός τώρα στρώνει σιγά σιγά, ώστε να αφήσει τις κομπίνες να μπουν στα χωράφια και να αλωνίσουν.

Όσο για την τιμή του σταριού, προς το παρόν για την περιοχή του Διδυμοτείχου μιλάνε για 0,49 με 0,50 λεπτά το κιλό ενώ στην περιοχή Ορεστιάδας θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός πώλησης σκληρού σταριού στα μέσα Ιουλίου ώστε να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή τιμή με στόχο να φθάσουν τα 0,60 λεπτά το κιλό.

«Εξαρτάται από την αγορά αν θα δώσει την τιμή αυτή» δηλώνει ο κ. Κουμπρίδης, τονίζοντας ότι περιμένουν με αισιοδοξία τις εξελίξεις στον Καναδά, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει παραγωγή εκεί, λόγω των άσχημων καιρικών συνθήκων. Ήδη στην Ιταλία η παραγωγή είναι μειωμένη και η ποιότητα των σταριών δεν είναι καλή, όπως αναφέρει, ελπίζοντας πως αυτό θα δώσει το προβάδισμα στην ελληνική παραγωγή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος