Ορεστιάδα: 20 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου-επιτυχίες & προβληματισμοί

Ακριβώς 20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση των τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας-Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που εδρεύουν στην Ορεστιάδα.

Ορεστιάδα: 20 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου-επιτυχίες & προβληματισμοί
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1999 είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο τα δύο τμήματα έμπαιναν επίσημα στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, με τις υπογραφές του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του τότε υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη. Αυτήν ακριβώς την επέτειο επεσήμανε εχθές, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο στην Ορεστιάδα, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρος Κουτρούμπας, παρουσιάζοντας, αφενός, τα θετικά σημεία της 20ετούς αυτής πορείας, αφετέρου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο τμήματα της Ορεστιάδας. “Η θετική πορεία αποτυπώνεται στις αξιολογήσεις και στις επιτυχίες του πανεπιστημίου μας στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του”, σημείωσε ο κ. Κουτρούμπας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι την επιτυχή αυτή διαδρομή σκιάζει και προβληματισμός. “Πέρα από τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που αφορούν το σύνολο των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, υπάρχει ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα και αφορά στην “ανωτατοποίηση” των ΤΕΙ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ανά την Ελλάδα πάρα πολλά ομοειδή τμήματα και για τον λόγο αυτό τα τμήματα της Ορεστιάδας ήταν φέτος από τις τελευταίες επιλογές των υποψηφίων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Θεωρώ ότι η χώρα δε “σηκώνει” τόσα πολλά ομοειδή τμήματα”, υπογράμμισε στους βουλευτές του κλιμακίου ο κ. Κουτρούμπας. Ορεστιάδα: 20 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου-επιτυχίες & προβληματισμοί
Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει σκέψη από την πλευρά της Κοσμητείας να ζητήσει τη μετονομασία του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε τμήμα Γεωπονίας, ώστε να υπάρξει διακριτή διαφοροποίησή του από τα υπόλοιπα. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της δημιουργίας νέου πανεπιστημιακού τμήματος στην Ορεστιάδα (Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών), το οποίο, όπως εξήγησε, περιλαμβάνεται στην πρόταση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2018 στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. “Ζητήσαμε τη συνδρομή των βουλευτών του κλιμακίου στη διεκδίκηση αυτή αλλά και τη βοήθειά τους στο αίτημα ενίσχυσης των τμημάτων μας, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουτρούμπας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος