Σ. Φάμελλος: “Αλλαγή εποχής στη διαχείριση των απορριμμάτων”

«Αλλαγή εποχής στη διαχείριση των απορριμμάτων στους νομούς Έβρου και Ροδόπης σηματοδοτεί η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, που επισκέπτεται σήμερα την Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.
Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην Ε. ΡΑ Ορεστιάδας τόνισε πως η συγκεκριμένη Μονάδα θα είναι σύγχρονη και καινοτόμα, «αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι περιλαμβάνει, πέρα από την κλασική μηχανική και βιολογική επεξεργασία, ειδική γραμμή για την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή αποβλήτων τροφίμων και πρασίνων υπολειμμάτων/κλαδεμάτων, που θα μαζεύονται πλέον χωριστά, και θα παράγονται από αυτά χρήσιμα εδαφο-βελτιωτικά και λιπάσματα». Υπογράμμισε επίσης πως η «Μονάδα θα παράγει και ενέργεια από αναερόβια χώνευση, ενώ το κόστος της θα είναι χαμηλό, με εκτίμηση για 37ευρώ/τόνο, όταν αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού έχουν αντίστοιχο κόστος στα 60-80 ευρώ/τόνο».
Εν τω μεταξύ, κατασκευάζεται ήδη και ο ΧΥΤΥ του ανατολικού τομέα της ΑΜΘ, επίσης στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2019.


Αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι η σύμβαση της Μονάδας στην Αλεξανδρούπολη υπογράφεται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης δύο νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Αυτό σημαίνει ότι όποιοι δήμοι ανακυκλώνουν περισσότερο, θα πληρώνουν λιγότερο στη Μονάδα Επεξεργασίας. Θα υπάρχει μέχρι και 25% έκπτωση για τους δήμους που ανακυκλώνουν περισσότερο, ενώ εάν είναι λιγότερα τα απόβλητα που θα μεταφέρουν στη Μονάδα, αυτονόητα θα μειώνεται και το κόστος μεταφοράς. Τα ποσά αυτά θα τα κερδίζουν οι δήμοι και με τον τρόπο αυτό θα πετύχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Συμπλήρωσε δε ότι «όλες οι Μονάδες θα τροφοδοτήσουν έναν νέο τομέα οικονομίας, την κυκλική οικονομία, που είναι ένα από τα νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Σε φάση ωρίμανσης οι Μονάδες Ορεστιάδας και Σαμοθράκης

Όσον αφορά τη Μονάδα του βορείου Έβρου (Ορεστιάδας) αλλά και τη μικρότερη που θα κατασκευαστεί στη Σαμοθράκη, βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, όπως είπε ο κ. Φάμελλος. Σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης του νέου εθνικού σχεδιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος θύμισε ότι «το 2015, που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης, διαπιστώσαμε ότι δεν είχε ενσωματωθεί στον εθνικό σχεδιασμό η οδηγία του 2008, για διαλογή στην πηγή. Έπρεπε, λοιπόν, να κάνουμε γρήγορες κινήσεις και να τον αναθεωρήσουμε. Το ξεκινήσαμε το 2015, το 2016 ολοκληρώθηκε και ο περιφερειακός σχεδιασμός, και από το 2017 ξεκίνησαν οι εντάξεις χρηματοδότησης, μέσα στις οποίες ήταν και εκείνη για τη Μονάδα της Αλεξανδρούπολης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ