Έβρος: Μαζικές κινητοποιήσεις για τα 57 θύματα των Τεμπών

Με κεντρικό σύνθημα «Τιμούμε τα θύματα των Τεμπών, απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και παράλληλα διεκδικούμε μέτρα εξόδου από την κοινωνικο-οικονομική κρίση», περισσότεροι από 50 φορείς, σωματεία και σύλλογοι του Έβρου ,συμμετείχαν στις σημερινές μαζικές  συγκεντρώσεις μνήμης για τα θύματα των Τεμπών, που είχαν  παράλληλα και χαρακτήρα απεργιακής κινητοποίησης στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξε  η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Εργαζόμενοι  από πολλούς κλάδους, ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί, αγρότες, έμποροι και επαγγελματίες, δικηγόροι, φαρμακοποιοί και άλλοι φορείς διαφόρων κοινωνικών ομάδων και επιστημόνων, συμμετείχαν  στις σημερινές κινητοποιήσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα που  ανακοίνωσε η «Κοινωνική Συμμαχία» Έβρου.

 Η συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε στις 10:30 π. μ. μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και στις 11:30 π. μ. στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας.

Νωρίτερα  στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία των ιδιοκτητών ταξί στην κεντρική λεωφόρο της πόλης και  ακολούθησαν οι αγρότες του Κεντρικού και Νοτίου Έβρου  οι οποίοι έφτασαν με τα τρακτέρ τους μπροστά στο Δημαρχείο  της πόλης  προκαλώντας  για αρκετή ώρα κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην πόλη. Οι κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν με πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας.

 Παράλληλα, σε όλη τη χώρα, στις 10 το πρωί, χτύπησαν συντονισμένα στις εκκλησίες οι καμπάνες, πένθιμα, 57 φορές, ως ένδειξη μνήμης και σεβασμού για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Σε ό, τι αφορά το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας Έβρου», συνοψίζεται σε 16 σημεία, με τα αιτήματα για κοινωνικό κράτος, βελτίωση των αμοιβών, αντιμετώπιση της ακρίβειας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και της Παιδείας και της Υγείας να προτάσσονται. Η «Συμμαχία» έχει συμπεριλάβει στα αιτήματά της και τοπικού χαρακτήρα διεκδικήσεις, ζητώντας, μεταξύ άλλων, κίνητρα στήριξης παραμονής των κατοίκων στον Έβρο, όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ και άλλες φοροελαφρύνσεις.

Εν τω μεταξύ, και στις δύο πόλεις, με πρωτοβουλία δύο φορέων, προγραμματίστηκαν   δράσεις στη μνήμη των 57 νεκρών των Τεμπών. Στην Αλεξανδρούπολη,  στις 2.30 το μεσημέρι, οι «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης»  πραγματοποίησαν δραματοποιημένη δράση με τη συμμετοχή των πολιτών που βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο πεζοδρόμιο της συμβολής των οδών Νικολάου Κουκουράβα και Σοφοκλέους, μπροστά στο «φυτώριο»  δίπλα στη στάση» Γκαρ Μιλιτέρ» έχοντας μαζί τους  κάποια αποσκευή (βαλίτσα, σακίδιο πλάτης ή σακβουαγιάζ),  έντονου χρώματος, ώστε να ξεχωρίζουν στις αεροφωτογραφίες και στη βιντεοσκόπηση της δράσης.

Στην Ορεστιάδα, στις 10:30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης το Θεατρικό Εργαστήρι του «Διόνυσου» οργανώνει συγκέντρωση μνήμης για τους νεκρούς και συμπαράστασης για τους ζωντανούς-νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών. Η δράση θα κορυφωθεί στις 11 και 21 λεπτά, την ώρα της τραγικής σύγκρουσης των τρένων, στην οποία «χάθηκαν» 57 άνθρωποι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος