Έβρος: Διερευνώνται από τους αρχαιολόγους οι ομοιότητες στις άμαξες Πομπηίας και Μ. Δοξιπάρας-Ζώνης

Κοινό πεδίο διερεύνησης για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και τους αρχαιολόγους που έφεραν στο φως τη ρωμαϊκή άμαξα που βρέθηκε κοντά στην Πομπηία, θα αποτελέσουν οι ομοιότητες που παρουσιάζει το εύρημα της Ιταλίας με εύρημα του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου, η συνεργασία θα ξεκινήσει με την ανταλλαγή πληροφοριών και οπτικού υλικού και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στον τύμβο της Δοξιπάρας θα βρεθεί ο διευθυντής της ανασκαφής της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα, ο οποίος ήδη έχει έρθει σε επικοινωνία με την κα. Τερζοπούλου, εκφράζοντας την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή ως επικεφαλής αποστολής από την Ιταλία.

«Πράγματι, οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι η άμαξα της Πομπηίας έχει μεγάλες ομοιότητες με μία από τις άμαξες που βρέθηκαν στον νομό μας» ανέφερε η κα. Τερζοπούλου, σημειώνοντας, πάντως, πως «είναι πρώιμο να βγουν ακριβή συμπεράσματα».

Προς το παρόν, οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι πρόκειται για αντικείμενα που προέρχονται από την περιοχή της Καμπανίας και χρονολογούνται στον 1ο μ. Χ. αιώνα, «κατά τον οποίο παρατηρείται μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, επαρχία της οποίας ήταν και η Θράκη», εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του εκθεσιακού χώρου που θα γίνει στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, τονίζοντας πως το έργο αυτό «θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο», θα έχει κατασκευαστικές ομοιότητες με τον τάφο της Βεργίνας, αφού η εξωτερική όψη του θα είναι αυτή του τύμβου, στον οποίο θα μπαίνει ο επισκέπτης για να δει τα ευρήματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο και το έργο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί και ένας ακόμα χρόνος τουλάχιστον, για να ολοκληρωθεί εσωτερικά και η έκθεση. «Είναι ένα δύσκολο έργο, θεωρούμε όμως ότι όταν θα ολοκληρωθεί, θα αλλάξει τελείως την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου», σχολίασε η κα. Τερζοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος