Σημαντικές αλλαγές στο τοπίο του Δέλτα του Έβρου, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα, διαπιστώνουν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες και παρατηρητές, αποδίδοντας στην ανθρώπινη παρέμβαση το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών μεταβολών που καταγράφονται.
Οι αποστραγγίσεις που έγιναν επί σειρά ετών στο Δέλτα του Έβρου είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 60%, περίπου, των εκτάσεων που καλύπτονταν από νερό. Ωστόσο, και παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει, το Δέλτα παραμένει ένας εξαιρετικά σημαντικός υγροβιότοπος-«σταθμός ξεκούρασης των μεταναστευτικών πουλιών», όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Νίκος Προμπονάς, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Ο κ. Προμπονάς, που συμμετέχει στη διήμερη συνάντηση που πραγματοποιείται στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα το «Φτερωτό Δέλτα», σημείωσε επίσης πως στο πέρασμα των χρόνων «το οικοσύστημα έχει αλλάξει, αφού πολλά είναι τα είδη που χάθηκαν από το Δέλτα του Έβρου και αρκετά τα νέα που εμφανίστηκαν».
Τις ανθρώπινες παρεμβάσεις επικαλέστηκε και ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου, Ανδρέας Αθανασιάδης, εξηγώντας τους λόγους που προκάλεσαν τις μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται στον υγροβιότοπο. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα τελευταία χρόνια το Δέλτα προστατεύεται επαρκώς από το νομικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή, σημείωσε όμως πως θα πρέπει να τηρείται με αυστηρότερους όρους η εφαρμογή του. Ανησυχία εξέφρασε και για το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών όλης της χώρας, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται εν αμφιβόλω η εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων που απαιτούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. «Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι οι Φορείς θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, όμως το θέμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί απολύτως», ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης. Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην επισκεψιμότητα του υγροβιότοπου, ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης ανέφερε πως μέχρι και το 2007-2008 καταγράφονταν προοδευτική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, οι οποίοι έφταναν τις 28.000-30.000 άτομα ετησίως. Ακολούθησε μία περίοδος πέντε ετών, κατά την οποία η μείωση ήταν δραματική, καθώς μηδενίστηκαν οι επισκέψεις σχολείων και περιορίστηκαν σημαντικά οι μεμονωμένοι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα Από πέρυσι παρατηρείται δειλά κάποια ελαφρά αύξηση, κυρίως από επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος