Aλεξανδρούπολη: To ΙΝΑΛΕ στο Εθνικό πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων – Τι δείχνουν

Την παρατήρηση ότι, με την πάροδο του χρόνου μειώνονται τα αποθέματα των ψαριών της χώρας έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο βιολόγος ,ιχθυολόγος επικεφαλής του Εργαστηρίου λιμνοθαλασσών και Εσωτερικών Υδάτων του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ ) Μάνος Κουτράκης.

«Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε όχι στο σύνολο των σταθμών αλλά σε αρκετούς σταθμούς μια μείωση του συνόλου της αφθονίας των αποθεμάτων των ψαριών της χώρας χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε προς το παρόν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο είδος η όχι,» είπε και τόνισε πως οι παράγοντες είναι πολλοί. Μια πρώτη εκτίμηση έχει να κάνει σε κάποια είδη, η υπεραλίευση καθώς και η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει αρκετά από τα αποθέματα που μετακινούνται εξ αιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών.

Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) εδώ και 25 χρόνια συμμετέχει στο πρόγραμμα MEDITS, (Εθνικό πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων). Το πρόγραμμα αυτό είναι εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παρακολούθηση της εμπορικής και ερασιτεχνικής αλιείας σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα. «Ολες οι χώρες μέλη εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα που έχουν πολλές δράσεις παρακολούθησης εμπορικής αλιείας,- πρόσφατα μπήκε πιλοτικά και η δραση παρακολούθησης ερασιτεχνικής αλιείας,- ενώ εκτός από την παρακολούθηση της εμπορικής αλιείας είναι και η πειραματική μελέτη των αποθεμάτων και αυτό γίνεται μέσα από ένα ερευνητικό ταξίδι προκειμένου να γνωρίζουμε τι γίνεται σε σχέση με τα αποθέματα των ψαριών που ζουν κοντά στον πυθμένα,» κατέληξε ο κ. Κουτράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος