Αλεξανδρούπολη: Μελέτη του ΔΠΘ για τα κουνούπια και τους ιούς που μεταφέρουν

Επιστημονική μελέτη με στόχο τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των κουνουπιών, για την αποτροπή της μετάδοσης ασθενειών από την δράση τους πριν πολλαπλασιαστούν, παρουσιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη από ομάδα επιστημόνων, από τα Τμήματα Ιατρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ – Δημιουργώ- Καινοτομώ (ΕΣΠΑ 2014-2020) .
Η μεθοδολογία που πρότεινε η ομάδα επιστημόνων του ΔΠΘ με εταίρους τις εταιρείες Εβροφάρμα και Γεωτεχνουγειονομική Βορείου Ελλάδας, ενσωμάτωσε την τεχνολογία της μεταγονιδιωματικής στην ταυτοποίηση των κουνουπιών.

Η παράλληλη ανάλυση του γενετικού υλικού όλων των κουνουπιών, με το πάτημα ενός κουμπιού έφερε την ακρίβεια της ταυτοποίησης ενός είδους στο επίπεδο του πληθυσμού. Με πολύ υψηλή ακρίβεια (95.94%), η νέα μεθοδολογία ξεπερνά σε ακρίβεια αλλά και ταχύτητα οποιαδήποτε μεθοδολογία παρατήρησης, ενώ έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης ακόμη και νέων ειδών κουνουπιών.

Με υλικό από παγίδες που τοποθετήθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), εντοπίστηκαν 34 ιοί σε 24 διαφορετικά είδη κουνουπιών. Η ανάπτυξη αυτή της μεθόδου υιοθετήθηκε και από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, προκειμένου να εφαρμοσθεί εκτός από τον Έβρο και στις ΗΠΑ.

Αλεξανδρούπολη: Μελέτη του ΔΠΘ για τα κουνούπια και τους ιούς που μεταφέρουνΌπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, Γιάννης Καρακασιλιώτης, «η μεθοδολογία αυτή βασίζεται στις νέες τεχνολογίες αναγνώρισης του DNA. Δηλαδή περνάμε από την εποχή που τα κοιτάζαμε στο μικροσκόπιο στην εποχή που διαβάζουμε το DNA, και όταν λέμε διαβάζουμε το DNA μιλάμε για ταυτόχρονο διάβασμα του DNA πολλών χιλιάδων κουνουπιών, το οποίο DNA αποτελεί γενετικό δακτυλικό αποτύπωμα κάθε είδους οργανισμού. Οπότε έχουμε την δυνατότητα, αναλύοντας το DNA, να βρούμε και το τι κουνούπια και το πόσα κουνούπια και το τι κουβαλάνε μαζί τους, γιατί οι ιοί και τα βακτήρια και όλοι οι μικροοργανισμοί έχουν και αυτά γενετικό υλικό και μπορείς να τα διαβάσεις με τον ίδιο τρόπο».

«Η μεθοδολογία αυτή σε συνδυασμό με τεχνολογίες ανάλυσης μετεωρολογικών δεδομένων και μαθηματικών μοντέλων αποτελεί μια συνολική νέα πρόταση από το ΔΠΘ στην αντιμετώπιση των ασθενειών μεταδιδόμενων από έντομα», είπε και υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, φέρνοντας μια τεχνολογία η οποία πρακτικά αναπτύσσεται τα τελευταία δέκα χρόνια και εμείς την αξιοποιήσαμε στα κουνούπια και στους ιούς της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος