Στα «θρανία» κάθισαν Έλληνες και Βούλγαροι κτηνίατροι

Περισσότεροι από 70 κτηνίατροι από την Ελλάδα και την Βουλγαρία ενημερώθηκαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργάνωσε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-θ.

Η ενημέρωση των κτηνιάτρων έγινε από δυο Γάλλους επιδημιολόγους οι οποίοι παρουσίασαν το νόσημα, αναφέρθηκαν πως είναι η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες, πως αντιμετωπίστηκε και φυσικά το τι μέτρα θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας.
«Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ένα νόσημα το οποίο υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ενδημεί και υπάρχει και στη γειτονική μας Τουρκία και η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή πιθανόν να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Οπότε προχωράμε στο πρώτο βήμα, την εκπαίδευση των κτηνιάτρων και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο βήμα το οποίο είναι η εκπαίδευση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του νοσήματος,» σχολίασε σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π-ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης και τόνισε πως : « η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν είναι ευλογιά, δεν είναι αφθώδεις, δεν είναι οζώδης. Είναι σχετικά «πιο εύκολο νόσημα», γιατί ο ιός δεν αντέχει πολύ στο περιβάλλον και προχωράει πάρα πολύ αργά. Αντιμετωπίζεται όπως -είπε- και αυτό όπως η ευλογιά, απ’ την ίδια νομοθεσία, υπάρχει φυσικά εμβόλιο και κάτω από επείγουσες συνθήκες όπως έγινε και με την οζώδη, θα μπορούσε μια χώρα να το επιλέξει ως μέτρο αντιμετώπισης.»

Από την πλευρά του ο κ. Στογιάν Κόλεφ, υπεύθυνος του τμήματος υγείας ζώων στη διεύθυνση ασφάλειας τροφίμων στην πόλη Ιάμπο σχολίασε, πως «είναι παράδοση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να διοργανώνονται τέτοια ενημερωτικά σεμινάρια για επίκαιρα νοσήματα ζώων και ιδιαίτερα νοσήματα που θίγουν και τον άνθρωπο» και πρόσθεσε πως « τέτοια σεμινάρια είναι πάρα πολύ χρήσιμα για την πρόληψη μέτρων για τέτοια νοσήματα, για να σταματήσει η μετάδοση στην Ευρώπη.»

Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος