Οι πρώτοι Ευρωπαίοι νεολιθικοί αγρότες ήταν απόγονοι των κατοίκων του Αγαίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε από έλληνες και ξένους ερευνητές με επικεφαλής το ΔΠΘ και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
Η μελέτη χρησιμοποίησε γονιδιωματική ανάλυση (αλληλούχηση και ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος) για να διαφωτίσει μια μακρά συζήτηση σχετικά με την προέλευση των πρώτων αγροτών της Ευρώπης, δείχνοντας ότι η καταγωγή των νεολιθικών αγροτών της κεντρικής και της νοτιο-δυτικής Ευρώπης έχουν άμεση γενετική σχέση με τους κατοίκους του σημερινού Ελλαδικού χώρου και της βορειοδυτικής Ανατολίας.
«Τα τελευταία χρόνια με την δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία και οι αναλύσεις του αρχαίου DNA δόθηκαν στα παλιά ερωτήματα νέες θετικές γονιακές προοπτικές και έτσι είναι σημαντικό θέμα δηλαδή το πώς έφτασε στην Ευρώπη η εξάπλωση της γεωργίας της μόνιμης εγκατάστασης και εξημέρωσης των ζώων και των φυτών,» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου και τόνισε: «Τώρα μπορούμε να απαντήσουμε εάν αυτά έγιναν με την μεταφορά ιδεών που ήταν και το βασικό ερώτημα η με την μετακίνηση των πληθυσμιακών ομάδων. Με την έρευνα μας φαίνεται ότι έγινε με την μετακίνηση των πληθυσμιακών ομάδων. Δηλαδή νοητικοί αγρότες από την περιοχή του Αιγαίου μετακινήθηκαν διά μέσου των Βαλκανίων και διαμέσου της Μεσογείου στην Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη.»
Η ίδια επεσήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο έχει απασχολήσει γενιές αρχαιολόγων, γενετιστών, βιολόγων εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τα πρώτα γονιδιώματα (το σύνολο του DNA) που δημοσιεύονται από την Ελλάδα παγκοσμίως και αυτό καταγράφεται ως μια μεγάλη επιτυχία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων προέρχονται από νεολιθικούς σκελετούς από την Ελλάδα (θέσεις Παλιάμπελα Κολινδρού, Ρεβένια Κορινού, Κλείτο Κοζάνης και Θεόπετρα Θεσσαλίας) και την Τουρκία (θέση Μπάρτσιν) και συγκλίνουν στην άποψη ότι νεολιθικοί πληθυσμοί από τη βόρεια Ελλάδα και την περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά μετακινήθηκαν προς την κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων και προς την Ιβηρική Χερσόνησο μέσω της Μεσογείου.
Αυτοί οι άποικοι μετέφεραν την ιδέα της γεωργίας, της μόνιμης εγκατάστασης, της εξημέρωσης των ζώων και των φυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τμήμα της έρευνας χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ, επιστημονικά υπεύθυνη του οποίου είναι η κα Χρ. Παπαγεωργοπούλου, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος