Αλεξανδρούπολη: Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου

Το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020, έδωσε με την έγκριση χρηματοδότησης ,ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.
Με την ένταξη αυτή, δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να προχωρήσει στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και δημοτικών κτιρίων στους οικισμούς Άνθεια και Αρίστηνο, το οποίο θα χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια από το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. 

Το έργο θα περιλαμβάνει ένα θερμικό σταθμό 222,5 τετραγωνικών μέτρων και ένα δίκτυο διακίνησης του γεωθερμικού ρευστού συνολικού μήκους 14.300 μέτρων καθώς και δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων για την επανεισαγωγή του γεωθερμικού ρευστού στο γεωθερμικό πεδίο.
Η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW, από τα οποία τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση των θερμοκηπίων και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση των δημοτικών κτιρίων.

«Eίναι μια πενταετής προσπάθεια ,μια δύσκολη προσπάθεια και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που αυτό που υποσχεθήκαμε πλέον το υλοποιούμε. Φέρνουμε ευρωπαϊκά χρήματα για μια ιδιαίτερη επένδυση στην περιοχή καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό έργο,» σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραιανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για ένα έργο που είναι συνάρτηση δυο κατευθύνσεων και αστικής και αγροτικής γεωθερμικής τηλεθέρμανσης.»

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς μπορεί το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής να ανακαλύφθηκε πριν 27 χρόνια από το ελληνικό δημόσιο ,ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα και τα καταφέραμε εμείς με το πείσμα μας,» εξήγησε ο κ. Φαλέκας, υποστηρίζοντας πως «με το έργο αυτό ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο στην περιοχή μας και ανοίγονται άλλες προοπτικές, είτε είναι αγροτικές,επαγγελματικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές και φυσικά για την εξοικονόμηση ενέργειας.»

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος