Αλεξανδρούπολη: Αντιδράσεις συλλόγων γιατρών για τα απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο

Αντιδράσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών της ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) για την λειτουργία των  απογευματινών χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- «η υποστελέχωση  του νοσοκομείου βρίσκεται «στο κόκκινο», προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να το συμπεριλάβει στην λίστα των πρώτων επτά νοσοκομείων, όπου από αύριο (Τρίτη) ξεκινούν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Όπως σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γεν γρ. της ΕΙΝΟΚΥΘ κ. Χάρης Στάμος, «Η καθολικά ομολογούμενη υποστελέχωση, (έλλειψη έμψυχου δυναμικού γιατρών, νοσηλευτών) στα δημόσια νοσοκομεία είναι που δεν αφήνει ένα 40 με 50% των χειρουργείων να λειτουργήσουν σε τακτική πρωινή δωρεάν βάση. Με το ήδη υποστελεχωμένο προσωπικό, θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα με τα απογευματινά χειρουργεία;».

Όπως ανέφερε, «θεωρούμε πως είναι προσβλητικό το να καταργείται ο δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ, το οποίο φτιάχτηκε πριν από 40 χρόνια ακριβώς με αυτήν την λογική στο να παρέχει μια ανταποδοτική υπηρεσία για τις εισφορές των πολιτών… να είναι η ανταποδοτική κίνηση του κράτους προς τους πολίτες, όσο αφορά το πρώτιστο αγαθό που είναι η υγεία.»

Σε ερώτηση εάν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον γιατρών να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Στάμος ανέφερε πως «… είναι Πανεπιστημιακοί και οι Πανεπιστημιακοί συνάδελφοι λειτουργούν με άλλο καθεστώς δεν είναι συνάδελφοι του ΕΣΥ»,  για να τονίσει πως «ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων φτιάχτηκε με δυο σκοπιμότητες. Η μία για να μειώσει την τεράστια ουρά αναμονής στις λίστες των χειρουργείων που έχει ξεπεράσει πανελλαδικά τους 102.643 (μέχρι τέλος 2023) ασθενείς η οποία όμως αναμονή δημιουργήθηκε καθαρά με μια λογική προφύλαξης από την πανδημία και η δεύτερη σκοπιμότητα ήταν για να ενισχυθεί το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί συμπεριλήφθηκε το ΠΓΝΑ στην λίστα των απογευματινών χειρουργείων ενώ το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι γνωστό, όταν άλλα νοσοκομεία για τον ίδιο λόγο δήλωσαν αδυναμία ανταπόκρισης  να συμμετάσχουν, ο κ. Στάμος είπε: «αν θεωρήσει η Διοίκηση του νοσοκομείου ότι θα κινηθεί σε ασφαλές ιατρικές γραμμές βάζοντας γιατρούς η νοσηλευτές οι οποίοι θα έχουν εργαστεί και το πρωινό τους ωράριο, να τελέσουν και απογευματινά χειρουργεία… εγώ σηκώνω ψηλά τα χέρια, έχει καταργηθεί η ιατρική λογική... Πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι οι οποίοι  στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται που μιλούν για το ασφαλές μέγιστο επιτρεπόμενο ωράριο εργασίας γιατρού η νοσηλευτή. Αυτό το πράγμα  δυστυχώς καταστρατηγείται,» κατέληξε ο κ. Στάμος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος