Αλεξανδρούπολη – Ελ. Ιτζεπελίδου: Μη βιώσιμη οικονομικά η τηλεθέρμανση Φερών – Τι υποστηρίζει ο Γ. Φαλέκας

Ασύμφορο για την Δημοτική Ενότητα Φερών και  μη βιώσιμο οικονομικά  χαρακτήρισε την τηλεθέρμανση  Φερών και το έργο του προκατόχου της κ. Γιάννη Φαλέκα η πρώην αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Ελένη Ιτζεπελίδου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κώστα Δουνάκη από την παράταξη «Αρχή για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης» κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης λογοδοσίας η κ. Ιντζεπελίδου έθεσε ως επιχείρημα ότι,  δεν βρήκε κάτι έτοιμο από τον προκάτοχο της και ότι, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και πρότεινε την ηλεκτροπαραγωγική Ενέργεια.

Οι ενέργειες που είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική αρχή, αλλά και ο κ. Φαλέκας προς αυτην την κατεύθυνση:

  • Η κατάκτηση του ζεστού νερού ως ανταποδοτικό από τον TAP. Παρόμοιο ανταποδοτικό δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.
  • Ολοκληρώθηκε η  μελέτη σκοπιμότητας βιωσιμότητας η οποία κατέδειξε ένα έργο της τάξης 30 εκ ευρω για φτηνή ενέργεια  για περισσότερους από 7000  κατοίκους  και επιχειρήσεις.
  • Ειδική μελέτη από το ΕΜΠ κατέδειξε τις  ποσότητες και τις θερμοκρασίες του ζεστού νερού για παροχή από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
  • Ολοκληρώθηκε ο φάκελος (30/8/2019) της άδειας  στην ρυθμιστική αρχη ενέργειας του εν λόγω έργου ενώ κατατέθηκε και η χρηματοδότηση των τευχών δημοπράτησης του έργου.

 «Αυτό το έργο έχει την σκοπιμότητα ότι είναι ένα κοινωφελές έργο, δεν είναι  έργο όπου θα υπάρχουν κέρδη. Η  κ .Ε. Ιντζεπελίδου μας παρέπεμψε σε καινούρια μελέτη με δάνειο 10-12 εκ ευρω από την Δημοτική αρχή και το τμήμα Παρακαταθηκών και Δανείων για να πάμε σε ηλεκτροπαραγωγική ενέργεια. Εκεί όμως το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και λογικά ο Δήμος θα πρέπει να πάει σε δανειοδότηση η και συμπράξεις με ιδιώτες,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Δουνάκης και τόνισε «η δημοτική αρχή φαίνεται να προωθεί το έργο  προς ιδιώτες γιατί στην ηλεκτροπαραγωγική  ενέργεια υπάρχει οικονομικό όφελος ως προς τον φορέα που θα υλοποιήσει αυτό το έργο, ενώ η τηλεθέρμανση θα μπορούσε να γίνει με ευρωπαικά χρήματα να αγγίξει το 100% της χρηματοδότησης και να κάνουμε ένα έργο τελείως δωρεά στην Δημοτική Ενότητα Φερών.»

Να σημειωθεί ότι με έγγραφο που απέστειλε ο κ. Φαλέκας ως Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης τόσο  2021 όσο και το 2022 προς τον Δήμαρχο κ. Ζαμπούκη, αλλά και την κ. Ιτζεπελίδου με στόχο τα οφέλη της ευρύτερης περιοχής, προέτρεπε σε  διεκδικήσεις για την ενεργειακή θωράκιση του Δήμου.

Όπως αναφέρει, «Με τον TAP και την Τηλεθέρμανση Φερών συνεχίζει το έργο της ωρίμανσης και είναι θετικότατο για τον τόπο μας. Όπως επίσης το ίδιο θετικά συνεχίζει να προχωρά και η Γεωθερμική ενέργεια με την εργολαβία στην περιοχή της Τραϊανούπολης. Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το Φυσικό αέριο με τη ΔΕΠΑ-ΔΕΔΑ έχει καλή εξέλιξη όπως είχαμε ζητήσει με τις μετρήσεις μας σε δίκτυα, κι έτσι με όλα τα παραπάνω και στις τρείς Δημοτικές ενότητες μας προχωρά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση, για χρήση και όφελος σχεδόν στο σύνολο των κατοίκων μας, με στόχο έναν ενεργειακά σύγχρονο Δήμο, με σοβαρή, σύγχρονη κι ελπιδοφόρα θετική απεξάρτηση από ρύπους θερμικής ενέργειας, όπως έχουμε σχεδιάσει & υλοποιείται».  

Τι προέτρεπε ο κ. Φαλέκας:

«Να διεκδικήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης «εκ νέου» από τον TAP πρόσθετες ποσότητες θερμικής ενέργειας, διότι εμείς είχαμε εξασφαλίσει για την τηλεθέρμανση Φερών τις ποσότητες (1000 κυβικά ανά ώρα) με θερμοκρασία (120 βαθμούς κελσίου) της «πρώτης φάσης» του έργου από τις ποσότητες διέλευσης. Αυτόν τον καιρό όμως ο TAP σχεδιάζει την «επαύξηση της δυναμικότητας» και θα είναι θετικότατο να «εξασφαλιστεί επιπροσθέτως», ώστε να δίδεται δωρεάν κι αυτή η πρόσθετη θερμική ενέργεια στον Δήμο Αλεξανδρούπολης όπως στο παρελθόν πράξαμε επιτυχώς, για μελλοντικές χρήσεις προς τον Αγροτικό τομέα της ευρύτερης περιοχής μας για παραγωγή και μεταποίηση. Όπως επίσης θα ανοίξει κι ένας νέος δρόμος διεκδικήσεων μελλοντικών για μια ‘’Διαδημοτική συνεργασία’’ με τον όμορο Δήμο Σουφλίου, ‘’γιατί όχι’’ σε μια «αγροτική και αστική Τηλεθέρμανση και στην περιοχή του Τυχερού, θωρακίζοντας αναπτυξιακά, παραγωγικά και οικονομικά όλη την περιφέρεια μας πλησίον του Δήμου Αλεξανδρούπολης».

Ανταποδοτικές διεκδικήσεις – προτάσεις και για τον FSRU από το 2021

 «Επίσης, η χρονική περίοδο που διανύουμε είναι «πλέον ώριμη», και πρέπει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να προτείνει κάποιες «ανταποδοτικές διεκδικήσεις» προς την περιοχή μας στους εταίρους του FSRU Αλεξανδρούπολης, μιας κι έχει ‘’κλείσει’’ η σύνθεσή τους, κι έχουν ολοκληρωθεί αδειοδοτικές & χρηματοδοτικές διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής. Πρότασή μου είναι π.χ, διάφορα σύγχρονα οχήματα (απορριμματοφόρα, λεωφορεία, αυτοκίνητα) προς το Δήμο με χρήση καυσίμου Φυσικού αερίου και τον εκσυγχρονισμό του αυριανού στόλου μας, ή ακόμη και την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ενός(1) ή δύο(2) MW προς  ιδιοκατανάλωση του Δήμου μας και την μη πληρωμή (για τα πολλά επόμενα χρόνια) στους ηλεκτρικούς παρόχους από χρήματα των Δημοτών μας (με στόχο την μείωση των ανταποδοτικών τελών)».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος