Αλεξανδρούπολη: Αυστηρά χαρακτηρίζουν τα νέα φορολογικά μέτρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αρκετά αυστηρά χαρακτήρισε τα νέα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων  Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου κ. Θ. Πανταζής,  μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας,  υπογραμμίζοντας πως δηλώνουν αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Η θεσμοθέτηση τεκμηρίων είναι ένα  μέτρο άδικο. Μπορεί να έχει ένα σκοπό να περιορίσει την φοροδιαφυγή που ενδεχομένως να το κάνει ,αλλά μέσα σε αυτό το κομμάτι θα έρθει και πάρα πολύς κόσμος  να καταβάλλει αυξημένους φόρους που ουσιαστικά δεν θα έχει τα αντίστοιχα  εισοδήματα για να το κάνει για να τους καταβάλλει», είπε ο κ. Πανταζής και τόνισε πως «όταν έχουμε τέτοιου είδους μέτρα οριζόντιας φορολόγησης αυτό αποδεικνύει ότι όλα τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν το φορολογικό και ελεγκτικό μηχανισμό έχουν αποτύχει στην αποτελεσματικότητα τους.»

Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή,  από τις αρχικές ανακοινώσεις υπήρξαν  αντιδράσεις τόσο από τις ΜΜΕ ,όσο και από τον χώρο των Οικονομολόγων αναφορικά με τα επιμέρους ζητήματα,  που η συγκεκριμένη  πρόταση του νομοσχεδίου έχει κάποια σημεία τρωτά, ωστόσο  όπως είπε «περιμένουμε εξιδεικέυσεις  από το Οικονομικό επιτελείο οι οποίες θα αφορούν τι θα γίνει με τους  ανθρώπους που ασφαλίζονται  με μπλοκάκι.»

Όπως διευκρίνησε, υπήρξε μια πρώτη απάντηση.Για τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας ενός ελευθέρου επαγγελματία που θα ξεκινάει  την επιχείρηση του δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά θα ισχύει από το έκτο έτος, όμως ανακοινώθηκε  ότι από το 6ο -7ο έτος θα  προσαυξάνεται από το εισόδημα κατά 10% ,από το 7ο-9ο  κατά 20% και πάνω από το 9ο έτος έως 30%.

 «Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που ακόμη περιμένουμε να αποσαφηνιστούν οι οποίες είναι προς την  κατεύθυνση της φορ επιβάρυνσης των ατομικών επιχειρήσεων και όχι προς την  φορελάφρυνση», είπε και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα  οι ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμάζονται να αντιδράσουν καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις.

Καταλήγοντας , ο κ. Πανταζής σχολίασε και την αμειβόμενη καταγγελία. Όπως είπε, «δημιουργεί ηθικά ζητήματα επιπλέον σε όλη την διαδικασία διότι ουσιαστικά καλείται ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος να αποτελεί ένα ελεγκτικό  στοιχείο του άλλου φορολογούμενου. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες που ζούμε λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος