Αλεξανδρούπολη: Αοριστολογίες για αντισταθμιστικά οφέλη από τον FSRU “βλέπει” η αντιπολίτευση

 Διευκρινίσεις για το ποια θα είναι τα ανταποδοτικά -αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και τα οφέλη από τα τέλη διέλευσης από τη λειτουργία της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την τοπική κοινωνία, έδωσε χθες κατά την διάρκεια της πρώτης ειδικής συνεδρίασης Λογοδοσίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης “Αρχή για τον Δήμο” κ. Στ. Σταυράκογλου.

Ο κ. Ζαμπούκης ανέλυσε τις νομικές -όπως τις χαρακτήρισε- εκφράσεις: Ανταποδοτικά-αντισταθμιστικά και τέλη διέλευσης, καθώς και τι σημαίνει Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη.

«Δεν υπάρχει από το 2012 και μετά νομοθετικό πλαίσιο, που να ορίζει αντισταθμιστικά, ανταποδοτικά οφέλη,  όπως και το ότι δεν υπάρχουν και τέλη διέλευσης, ενώ δεν ορίζεται κάτι συγκεκριμένα για το τι είναι Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη» ανέφερε ο κ. Ζαμπούκης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όμως τα λεγόμενα οφέλη από την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη, δηλαδή κοινωνικές παροχές που οφείλει που πρέπει, που υποχρεούται μόνο ηθικά μια εταιρεία να δώσει στην κοινωνία που την φιλοξενεί, με στόχο αυτήν την ηθική δέσμευση να βελτιώσει η εταιρεία κατά την άποψή της, την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, πρώτα των δικών της εργαζομένων και στη συνέχεια την κοινωνία συνολικά… Στην δική μας περίπτωση τον Δήμο Αλεξανδρούπολης».

Με επιστολή που απέστειλε  o κ. Ζαμπούκης πριν από ένα μήνα στην εταιρεία Gastreit  υπέβαλε δυο αιτήματα. Το πρώτο αφορά την δημιουργία μιας παιδιατρικής μονάδας ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ και το δεύτερο, την δωρεάν  τροφοδοσία με ΦΑ όλων των σχολικών βαθμίδων του Δήμου. To εάν η εταιρεία θα εξετάσει θετικά αυτά τα αιτήματα θα το δούμε πολύ σύντομα, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, εκπρόσωποι της Gastrait θα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, όπου και θα ανακοινώσουν όλα αυτά τα οποία προγραμματίζουν για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ο οποίος φιλοξενεί τον FSRU.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Ζαμπούκης, ερωτηθείς αν αυτή η κουβέντα με την εταιρεία και τους θεσμικούς φορείς έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα, ώστε να ξεκαθαριστεί πλήρως το θέμα των ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και τελών διέλευσης ο κ. Ζαμπούκης είπε: «Το 2012 ήταν η πρώτη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και νομίζω, ότι ήταν πολύ πρώιμο το στάδιο, παρ’ όλο που υπήρχε νομικό πλαίσιο. Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστορία αυτής της υπόθεσης δεν έχει καμιά σχέση η τότε αρχική εταιρική μορφή, δηλαδή της ιδέας που μπορεί να γίνει πράξη στην Αλεξανδρούπολη, με το σημερινό τελικό σχήμα που έχει η εταιρεία», είπε, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία, αλλά και οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν αυτή την συζήτηση να κορυφωθεί».

Για το θέμα αυτό λίγες ημέρες νωρίτερα , οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Σ. Σταυράκογλου

«Η διεκδίκηση για τα ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη  από πλευράς Δήμου είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει κάποια έντονη διεκδίκηση σε θεσμικό επίπεδο και οφείλουν τόσο ο Δήμος, όσο και η τοπική κοινωνία  να τα διεκδικήσουν, αλλά με σθεναρό τρόπο, καθώς έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ», είπε ο επικεφαλής «Αρχή για τον Δήμο» κ. Σταύρος Σταυράκογλου και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι τα έργα είναι εθνικής επιλογής και δεν ανατρέπονται, αλλά το ζήτημα των επιπτώσεων αφορά μόνο την δική μας περιοχή και όχι ολόκληρη την χώρα. Συμφωνούμε λοιπόν εμείς ως τοπική κοινωνία να αναλάβουμε για ακόμη μια φορά το κόστος που απαιτείται εφόσον εξυπηρετούνται εθνικές ανάγκες, αλλά μην μας δώσουν πάλι το βραβείο της χαζομάρας και της αφέλειας».

Όπως εξήγησε, «τα ανταποδοτικά οφέλη προκύπτουν μέσω του πράσινου Ταμείου Ανάκαμψης μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο, όπου χρηματοδοτούνται συγκεκριμένες δράσεις, αφού υπάρχει ωριμότητα. Όσο αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι αυτά τα έργα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενώ τα τέλη διέλευσης θα πρέπει να καθοριστούν μέσω νομοθεσίας, από την στιγμή που το αέριο δεν διοχετεύεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό».

«Ήδη έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις με θεσμικούς φορείς αναδεικνύοντας το θέμα και προσπαθώντας να το προωθήσουμε και να το βάλουμε στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων, όμως σε αυτήν την διεκδίκηση  «μπροστάρης» πρέπει να είναι ο Δήμος», κατέληξε ο κ. Σταυράκογλου.

Ν. Γκότσης

 «Θεωρούμε ότι έχει χαθεί απίστευτος χρόνος σε ότι αφορά την διεκδίκηση των ανταποδοτικών, στο πλαίσιο Κοινωνικής Ευθύνης που έχει η εταιρεία. Η δημοτική αρχή έπρεπε να διεκδικήσει, πριν ακόμη εγκατασταθεί αυτή  η πλωτή μονάδα. Ωστόσο, από την δημοτική αρχή δεν πάρθηκε καμιά πρωτοβουλία, προκειμένου να προσκληθεί η εταιρεία για να μας ενημερώσει, πως σκέφτεται την ανταποδοτικότητα ως προς την τοπική κοινωνία. Δεν υπήρξε καμιά κίνηση», είπε ο επικεφαλής «Πόλη και Πολίτες» κ. Νίκος Γκότσης και τόνισε :«Απ’ ό,τι φαίνεται η εταιρεία περιορίστηκε να «πετάξει» ένα όνομα, δίνοντας στο πλοίο fsru το όνομα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ» για να τιμήσει την έδρα, που θα βρίσκεται πλέον αυτή η πλωτή μονάδα το lng.»

Όπως υποστήριξε, η Δημοτική αρχή έπρεπε να είναι διεκδικητική και να μην χάνει τις ευκαιρίες. Με δική της πρωτοβουλία το θέμα έπρεπε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δυστυχώς μ’ αυτήν την Δημοτική αρχή η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε μια πόλη των χαμένων ευκαιριών… Και ενώ δίνονται απίστευτες ευκαιρίες, μέσα από όλο αυτό το πλέγμα της ενέργειας που δημιουργείται γύρω από την Αλεξανδρούπολη και ενώ θα έπρεπε να αρπάξει αυτές τις ευκαιρίες προς όφελος των πολιτών και του Δήμου, δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει».

Σ. Δευτεραίος

«Από το 2012-2013 που η εταιρεία ενημέρωσε την τότε Δημοτική αρχή για το έργο και τις θέσεις εργασίας, όπου προέβλεπε εξειδικευμένο προσωπικό, από τότε μέχρι σήμερα το θέμα δεν το συζήτησε η Δημοτική αρχή. Δεν έγινε καμιά συζήτηση όσο αφορά τα ανταποδοτικά, τα αντισταθμιστικά και τα τέλη διέλευσης», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Σάββας Δευτεραίος και τόνισε: «Εμείς πιστεύουμε, ότι ανταποδοτικά τέλη και να δώσουν που δεν θα δώσουν, δεν βλέπουμε μπροστά μας δεν έχουμε ακούσει, δεν έχουμε μάθει… Πιστεύουμε, ότι η μόνη λύση είναι να σηκωθούν και να φύγουν. Δεν υπάρχει άλλο καλύτερο ανταποδοτικό τέλος.

Ο κ. Δευτεραίος ζήτησε να “έρθει” το θέμα το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι Δημοτικές παρατάξεις, μαζί με  τους  φορείς και τους πολίτες να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

 Δ. Πέτροβιτς

«Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το εάν έχει διεκδικήσει ανταποδοτικά ο Δήμος. Θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικά οφέλη στο σχέδιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς είναι ένα έργο Εθνικής σημασίας ,αλλά και Διεθνούς ενδιαφέροντος», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Εν έργω μαζί» κ. Δ. Πέτροβιτς και τόνισε: «Στο κομμάτι της διεκδίκησης των ανταποδοτικών, είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμένος διάλογος από πλευράς Δήμου και να γίνει ενημέρωση των παρατάξεων και των φορέων, παράλληλα στην λογική των ανταποδοτικών οφειλών για την περιοχή μας, γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι σε τέτοιας μεγάλης κλίμακας έργα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, που έχουν να κάνουν με το τι θα κάνει η εταιρεία για την περιοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση από τον Δήμο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος