Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Ρόδο το 2ο Συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαΐου με φόντο τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για έναν περισσότερο βιώσιμο τουρισμό. Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο της δράσης «Φιλοξενία με Αξία για Όλους», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Με σύνθημα «Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο», το συνέδριο έφερε στο ίδιο τραπέζι πολιτικούς φορείς, επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικούς του κλάδου, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της φιλοξενίας στη μετάβαση προς ένα πράσινο και κοινωνικά υπεύθυνο μοντέλο ανάπτυξης.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, από το βήμα του συνεδρίου, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των ξενοδοχείων στην περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιώργος Χατζημάρκος, ανέδειξε την ανάγκη έμπρακτης εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών, με παραδείγματα νησιών όπως η Χάλκη, η Τήλος και η Αστυπάλαια.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Βιώσιμου Τουρισμού και Μεταφορών, Απόστολος Τζιτζικώστας, συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, καλώντας για μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο έναν βιώσιμο τουριστικό τομέα, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες.
Κεντρική θέση στο συνέδριο είχε η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), με θέμα την εφαρμογή ESG κριτηρίων στον ξενοδοχειακό τομέα. Ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Δρ. Γεώργιος Πετράκος, ανέλυσε τους βασικούς δείκτες περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής επίδοσης των ελληνικών ξενοδοχείων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης συζητήσεις με ειδικούς και επαγγελματίες του τουρισμού, με έμφαση στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο νέο μοντέλο περιβαλλοντικής πιστοποίησης για τα ξενοδοχεία, το οποίο ανέπτυξε το ΞΕΕ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και έχει ήδη λάβει θεσμική κατοχύρωση από το Υπουργείο Τουρισμού.
Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, επεσήμανε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο βιωσιμότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας, της επένδυσης σε καινοτομία και της ύπαρξης ενός συλλογικού οράματος.
Το συνέδριο επιβεβαίωσε, πως η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά ουσιώδης προϋπόθεση για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών που στηρίζονται σε αυτόν.
.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος