Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Παραδομένη στις φλόγες είναι η Ρόδος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων. Αργά τη νύχτα εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι ενώ πλέον το μέτωπο κινείται προς το Ασκληπείο. Το πρωί της Κυριακής τρία είναι τα ενεργά μέτωπα ενώ με το πρώτο φως του ήλιου επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ με προτεραιότητα να δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρού τρεις τράκτορες, ένα Mi-8, 2 ελικόπτερα Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Σπίτια παραδομένα στις φλόγες

Σπίτια καίγονται στο Κιοτάρι της Ρόδου, όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κώστας Νούσης, ο οποίος περιέγραψε την εκκένωση των τουριστικών περιοχών στο νησί. «Αυτό το οποίο υπάρχει παντού είναι κάρβουνο. Αποκαρδιωτική η εικόνα», σημείωσε επισημαίνοντας ότι παρά τις δασικές πυρκαγιές που καίνε σε τρία μέτωπα στο νησί συνεχίζουν να έρχονται τουρίστες.

Σε ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς, στα Λάερμα που πολιορκήθηκε από την πυρκαγιά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική. «Το πρωί μας λένε ότι η κατάσταση ελέγχεται και το βράδυ καιγόμαστε» δήλωσε ο Αναστάσιος Πατούνας, πρόέδρος της Κοινότητας Λαέρμων περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει το χωριό του.

«Δυστυχώς είμαστε εγκατελλειμένοι από παντού. Ευτυχώς μας βοηθάνε οι εθελοντές και τα στελέχη της πυροσβεστικής» ανέφερε περιγράφοντας ότι η φωτιά πέρασε από τα Λάερμα και οδηγείται προς το Ασκληπείο.

Οι ζημιές είπε ότι περιορίζονται στις αυλές των σπιτιών και σε οχήματα αν και όπως είπε πολλά ζώα έχουν καεί.

Μέτωπο 10 χλμ. κατευθύνεται προς το Ασκληπείο

Για την δύσκολη βραδιά που πέρασαν στην Ρόδο μίλησε η δημοσιογράφος Χριστίνα Μέγα λέγοντας ότι το πρωί της Κυριακής υπάρχει ένα μέτωπο δέκα χιλιομέτρων και κινείται προς το χωριό Ασκληπείο. Δραματική είναι η κατάσταση και στην περιοχή των Απολλώνων και στα Λάερμα.

«Το πρωί υπάρχει άπνοια αλλά αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι. Η Ρόδος βρίσκεται σε βαθμό επικινδυνότητας πέντε και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», σημείωσε.

Η τεράστια προσπάθεια εκκένωσης των τουριστών

Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίησή του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Η φωτιά μπήκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Λάερμα όπου καίγονται σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχώρησε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Μέχρι στιγμής από το Γεννάδι έχουν επιχειρήσει τρία σκάφη και έχουν μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου 610 άτομα. Επίσης επιχειρούν στο Γεννάδι πέντε φουσκωτά σκάφη, δύο ιδιωτικά, τρία του στρατού που μεταφέρουν κόσμο από το Γεννάδι προς τα καράβια που έχουν προορισμό το λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, παραμένουν στην περιοχή περίπου 500, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενώ οι δυνάμεις είναι επαρκείς για να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλές μέρος. Σημείωσε δε ότι στο Κιοτάρι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επιχείρηση.

Συνολικά πάνω από 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 3.190 άτομα στα παρακάτω ξενοδοχεία:

 • SHERATION RODOS RESORT – 250
 • VERGINA – 400
 • AMATHUS – 70
 • RODOS PALACE – 1500
 • MEDITERRANEAN – 150
 • PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
 • OLYMPIC PALACE – 300
 • KRESTEN PALACE -150
 • EDEN ROC – 70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

«Ο μεγαλύτερος όγκος εγκλωβισμένων έχει ήδη μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα η επιχείρηση αλλά και δυστυχώς και η φωτιά είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι εξελίξεις στη Ρόδο:

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Παράλληλα, τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni τα οποία θα φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και ξενοδοχεία.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων έτσι ώστε να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή

Άλλωστε, επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο για να μεταφέρουν τους τουρίστες σε ασφαλή μέρος, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού ατόμων, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού, από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου.

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Από το ΕΚΑΒ αναφέρθηκαν 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έξι ενήλικες και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου με αναπνευστικά προβλήματα. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν. Στο νοσοκομείο δεν έχει διακομιστεί κανένας μέχρι αυτή την ώρα.

Κατόπιν αιτήματος των αρμοδίων αρχών το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε την Τορπιλάκατο Ντεγιάννης στο Κιοτάρι της Ρόδου καθώς και φουσκωτά σκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ για τη μεταφορά ανθρώπων αν παραστεί ανάγκη, επίσης στην περιοχή κινούνται 6 λεωφορεία (5 του ΓΕΣ και 1 του ΓΕΑ), 3 πλωτά σκάφη του 6ου ΕΤΕΘ, ενώ ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού συμμετέχουν στην κατάσβεση, αλλά αν χρειαστεί θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, δύο αεροσκάφη C-130 αναχωρούν για το νησί της Ρόδου. Τα αεροσκάφη μεταφέρουν δασοκομάντος της ομάδας πεζοπόρων τμημάτων από την ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων και 8 μηχανές με προσωπικό της ομάδα ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εκκενώσεις αλλά και στην φύλαξη περιουσιών, εάν χρειαστεί.

Δύο αεροσκάφη C130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχωρούν από Ελευσίνα για Ρόδο μεταφέροντας πυροσβέστες δασοκομάντος και αστυνομικούς….

Σημαντική είναι και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη μάχη της κατάσβεσης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν καταστραφεί πολλά δίκτυα από το νέο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο σε μεγάλο μέρος των πυρόπληκτων περιοχών. Έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδες του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στην Σορώνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται περιοδικά διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές ακόμα και στην πόλη της Ρόδου.

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Στη Ρόδο βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Στο νησί βρίσκεται και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος που συντονίζει τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ατόμων από περιοχές της Ρόδου όπου μαίνεται πυρκαγιά.

Το χρονικό του εφιάλτη

Η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και η τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Εστάλη μάλιστα νέο μήνυμα για εκκένωση οικισμών από το 112. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα. Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση στην περιοχή Απόλλωνας.

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο τρεις ξενοδοχειακές μονάδες τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο Princess Andriana στο Κιοτάρι, και η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάσβεση της.

Και ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενισχύθηκαν και οι άνεμοι, που είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η Μονή Υψενής όπου εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, στην προσπάθεια τους να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Οι χώροι συγκέντρωσης του κόσμου από την περιοχή Κιοταρίου, Πεύκων και Ασκληπειού είναι:

 • Το δημοτικό σχολείο Γενναδίου
 • Το γυμνάσιο Γενναδίου
 • Το λύκειο Γενναδίου
 • Το δημοτικό κατάστημα Γενναδίου

Οι πολίτες και επισκέπτες Γενναδίου μπορούν να προμηθεύονται νερά και τροφή από τα καταστήματα του Γενναδίου χωρίς καμία χρέωση. Τα λεωφορεία μετακινούν κόσμο από το Κιοτάρι στο Γεννάδι.

Τα μέσα που έχουν διατεθεί και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες. Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

1 CH-47(CHINOOK)
3 CL-415

 • 2 Π/Γ (Προωθητές γαιών)
 • 1 Ι/Γ (Ισοπεδωτές Γαιών)
 • 2 ανατρεπόμενα
 • 1 Ε/Τ (Εκσκαφέας Τάφρων)
 • 2 Ρυμουλκά Οχήματα
 • 2 πυροσβεστικά οχήματα
 • 7 λεωφορεία (6 ΣΞ +1 ΠΑ)
 • 6 Ταχέα Σκάφη 6ου ΕΤΕΘ
 • 2 Ταχέα Σκάφη του ΤΜΧΕΘ
 • 10 STAYER
 • ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Επίσης διατίθενται 2 C-130  για μεταφορά προσωπικού και μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και του ΠΣ στην Ρόδο

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ 1 ακόμη CHINOOK θα διατεθεί στην Ρόδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος