Live – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 2.000 άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού, από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου μετά από την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στις περιοχές αυτές.

Έως αυτή τη στιγμή έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 1000 άτομα από το Κιοτάρι οι οποίοι μεταφέρονται στον Κάλαθο. Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων γίνεται και από την περιοχή Λάρδο. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα.

Η Πολιτική Προστασία με μήνυμά της στο Twitter αναφέρει ότι οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου, ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και ότι κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού. Σε άλλο μήνυμα τονίζεται ότι οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της συνολικής τουριστικής ικανότητας της Ρόδου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γ. Αρτοποιό, έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές. Επίσης διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Άλλωστε, επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο για να μεταφέρουν τους τουρίστες σε ασφαλή μέρος. Επίσης, η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σταμάτησε τα δρομολόγιά της και ο στόλος της κατευθύνεται στη Νότια Ρόδο για να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έξι ενήλικες και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου με αναπνευστικά προβλήματα. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν. Στο νοσοκομείο δεν έχει διακομιστεί κανένας μέχρι αυτή την ώρα.

Live – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 2.000 άτομα

Οι εξελίξεις στη Ρόδο με μια ματιά:

 • Μήνυμα του 112 για εκκένωση ήχησε στα χωριά  Λάρδος, Πυλώνας, Ασκληπιείο και Κιοτάρι
 • Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες τυλίχθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Κιοτάρι
 • Πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στη Μονή Υψενής
 • Μέσω θαλάσσης έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 2.000 άτομα
 • 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα
 • Επιστρατεύται στο Κιοτάρι της Ρόδου η Τορπιλάκατος Ντεγιάννης
 • Εναέρια και επίγεια μέσα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ
 • Διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες
 • Μεταβαίνει στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο
 • Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της συνολικής τουριστικής ικανότητας της Ρόδου
Live – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 2.000 άτομα

Κατόπιν αιτήματος των αρμοδίων αρχών το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει την Τορπιλάκατο Ντεγιάννης στο Κιοτάρι της Ρόδου καθώς και φουσκωτά σκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ για τη μεταφορά ανθρώπων αν παραστεί ανάγκη, επίσης στην περιοχή κινούνται 6 λεωφορεία (5 του ΓΕΣ και 1 του ΓΕΑ), 3 πλωτά σκάφη του 6ου ΕΤΕΘ, ενώ ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού συμμετέχουν στην κατάσβεση, αλλά αν χρειαστεί θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο.

Σοκαριστικό βίντεο καταγράφει κραυγές αγωνίας των κατοίκων την ώρα που εγκαταλείπουν το Κιοτάρι της Ρόδου λόγω της μαινόμενης πυρκαγιάς.

Το παρακάτω βίντεο καταγράφει πολίτες που αναμένουν οδηγίες για να επιβιβαστούν εκκενώνοντας δια θαλάσσης την περιοχή.

Επίσης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το συντονιστικό.

Στο κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος που συντονίζει τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ατόμων από περιοχές της Ρόδου όπου μαίνεται πυρκαγιά, βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν καταστραφεί πολλά δίκτυα από το νέο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο σε μεγάλο μέρος των πυρόπληκτων περιοχών. Έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδες του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στην Σορώνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται περιοδικά διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές ακόμα και στην πόλη της Ρόδου.

Live – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 2.000 άτομα

Το χρονικό του εφιάλτη

Η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και η τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Εστάλη μάλιστα νέο μήνυμα για εκκένωση οικισμών από το 112. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα. Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση στην περιοχή Απόλλωνας.

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο τρεις ξενοδοχειακές μονάδες τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο Princess Andriana στο Κιοτάρι, και η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάσβεση της.

Και ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενισχύονται και οι άνεμοι, που έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι εκκενώθηκε η Μονή Υψενής, αλλά σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, οι πυροσβέστες εξακολουθούν να είναι ακόμα στη Μονή Υψενής, στη στοά που έχει το μοναστήρι, είναι ασφαλείς αλλά είναι δύσκολο να το εγκαταλείψουν. Οι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, εγκλωβίστηκαν στην προσπάθεια τους να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Live – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 2.000 άτομα

Οι χώροι συγκέντρωσης του κόσμου από την περιοχή Κιοταρίου, Πεύκων και Ασκληπειού είναι:

 • Το δημοτικό σχολείο Γενναδίου
 • Το γυμνάσιο Γενναδίου
 • Το λύκειο Γενναδίου
 • Το δημοτικό κατάστημα Γενναδίου

Οι πολίτες και επισκέπτες Γενναδίου μπορούν να προμηθεύονται νερά και τροφή από τα καταστήματα του Γενναδίου χωρίς καμία χρέωση. Τα λεωφορεία μετακινούν κόσμο από το Κιοτάρι στο Γεννάδι.

Τα μέσα που έχουν διατεθεί και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες. Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

 • 2xCL-415
 • 1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

 • 2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
 • 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
 • 2 ανατρεπόμενα
 • 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
 • 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
 • 2 πυροσβεστικά οχήματα
 • 14 άτομα χειριστές οχημάτων
 • 6 Λεωφορεία
 • 4 STEYER
 • 6 πλωτά ειδικων δυνάμεων
 • Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος