Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι της Ρόδου για την εξαίρεσή τους από το μέτρο επιδότησης

Την έντονη διαμαρτυρία του για την εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης των πληττόμενων κλάδων, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου.
Σε ψήφισμά του αναφέρει ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει πληγεί καίρια από την αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων και τονίζει ότι η εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης αποτελεί βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητάς τους και τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και εξαθλίωση.
Στο ψήφισμα, που κοινοποιείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το δικηγορικό σώμα κατόπιν της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα έχει πληγεί καίρια, περισσότερο μάλιστα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων. Όπως είναι γνωστό με τις από 12.3.2020 (ΦΕΚ τ. Β’ 833), 15.3.2020 (ΦΕΚ τ. Β’ 864) και 27.3.2020 (ΦΕΚ τ. Β΄1074) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας μέχρι 10.4.2020, ενώ με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 16039 οικ/20.3.2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιβλήθηκε η προσωρινή μερική απαγόρευση λειτουργίας κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων με αποτέλεσμα την πλήρη αδρανοποίηση μας ως επαγγελματιών. Παράλληλα η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών έχει ήδη αποκλείσει κάθε εξωδικαστική εργασία. Το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου μας την παρούσα στιγμή αλλά και για αβέβαιο ακόμη χρονικό διάστημα βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες. Σημειωτέον ότι και στις διακοπές του Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι τα Δικαστήρια θα παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα ο δικηγορικός κλάδος να επανέλθει πλήρως στην εργασία του μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και συγκεκριμένα από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020, και εφόσον η πανδημία έχει αναχαιτιστεί.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του δικηγορικού σώματος ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων δικηγόρων με την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, όπως και για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες .
Στη συνέχεια υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι αντί του επιδόματος αυτού θα προβεί στην ενίσχυση μας με την «κατάρτιση» μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με την έκδοση επιταγών κατάρτισης (voucher ), αξίας 600 ευρώ.
Δια της παρούσας δηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εξέλιξη αυτή η οποία αποτελεί βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειάς μας και της προσωπικότητάς μας ως ανθρώπων και επιστημόνων ενώ οδηγεί παράλληλα σε οικονομική ασφυξία και εξαθλίωση εμάς και τις οικογένειες μας,
Συντασσόμαστε με το περιεχόμενο της από 25.3.2020 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το προτεινόμενο πλαίσιο δράσης
Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά των εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων κατά το μέτρο που εξαιρούνται οι δικηγόροι από υπαγωγή στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ σε σύμπραξη με άλλους συλλόγους ή μεμονωμένα.
Δηλώνουμε ότι η παράταση της διάρκειας του τρέχοντος δικαστικού έτους δεν αποτελεί αποτελεσματική και ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος