Μυτιλήνη: Είπε «Όχι» σε ευρωπαϊκό βραβείο διαμαρτυρόμενος για τη λιτότητα

Το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού» και η «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος» αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο «Ευρωπαίος Πολίτης του 2015» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας.
Τους τελευταίους δύο μήνες ο Κώστας Πολυχρονόπουλος γνωστός και ως ο «Άλλος Άνθρωπος» έχει μαγειρέψει μαζί με εθελοντές και πρόσφυγες χιλιάδες μερίδες φαγητού στη Μόρια, στον Καρά Τεπέ, στο ΠΙΚΠΑ και στο Πάρκο της Αγίας Ειρήνης. Με σύνθημα «μαγειρεύουμε μαζί, τρώμε μαζί, ζούμε μαζί» προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα πιάτο φαγητό σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Στήνοντας το υπαίθριο μαγειρείο του δημιουργεί «εστίες αλληλεγγύης» και κάνει πραγματικά τους συμμετέχοντες να νιώθουν άνθρωποι.

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος αρνήθηκε το βραβείο «Ευρωπαίος Πολίτης του 2015» που απονείμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σχολίασε στον προσωπικό του ιστότοπο τους λόγους τους οποίους το έκανε.
«Ακούω μπράβο που δεν δεχτήκαμε το βραβείο;
Δηλαδή τι περιμένατε; Να δεχτώ ένα βραβείο από μια Ευρώπη που βλέπει ανθρώπους να είναι και να ζουν στον δρόμο, από μια Ευρώπη που τα κράτη -μέλη βγαίνουν και λένε ότι εμείς σαν Γαλλία, σαν Βρετανία, σαν Γερμανία κ.τ.λ. θα δεχτούμε, ΑΚΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ, 20.000, 24.000 ή 40.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Συριά και όχι από το Αφγανιστάν, δηλαδή μια Ευρώπη που κάνει διαχωρισμό στους ανθρώπους; Να δεχτώ ότι όλα αυτά τα κράτη – μέλη θα δεχτούν αυτούς τους ανθρώπους και η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, αυτα τα μικρά νησάκια έχουν δεχτεί 200.000 ανθρώπους;

Να δεχτώ τι και από ποια Ευρώπη που σε ένα κράτος μέλος της έχει αφήσει την ανθρωπιστική κρίση να φτάνει και να ξεπερνάει την μεταπολεμική, μετα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Να δεχτώ από ποια Ευρώπη που έχει αναδείξει ότι το μόνο που την νοιάζει είναι το κέρδος και τα χρήματα και όχι οι άνθρωποι; Να δεχτώ από ποια Ευρώπη όταν κράτη σαν την Ουγγαρία, πετάνε σε χιλιάδες ανθρώπους το ψωμί σαν να είναι σκυλιά; Την Τσεχία που βάζει αριθμούς στα χέρια των ανθρώπων σαν να είναι ζώα που πάνε για σφάξιμο; Να δεχτώ τι; Ένα βραβείο από αυτή την Ευρώπη περιμένατε; Εσείς θα το δεχόσαστε; Αν όχι τότε γιατί περιμένατε να το δεχτώ εγώ;
Αυτή την Ευρώπη δεν την δέχομαι. Δέχομαι την Ευρώπη που είδα στη Μυτιλήνη, δέχομαι την Ευρώπη της Αγάπης, δέχομαι την Ευρώπη της Αλληλεγγύης, δέχομαι την Ευρώπη του Σεβασμού του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο, δέχομαι τέλος την Ευρώπη του πολιτισμού και όχι την Ευρώπη του κανιβαλισμού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος