Τροποποίηση των όρων για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ζητά για τους πληγέντες ο Β. Κόκκαλης

Την άμεση τροποποίηση του μέτρου δωρεάν αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης στην ερώτηση του χαρακτηρίζει ως «δώρο-άδωρο, το πολυδιαφημιζόμενο από την Κυβέρνηση σχέδιο για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, για το οποίο μάλιστα οι αρμόδιες αρχές διαβεβαίωναν τους πληττόμενους ότι «ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση του ζωικού του κεφαλαίου.»

Το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση αυτών των καταστροφών αποφάσισε την ενεργοποίηση του Υπομέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ του οποίου η προκήρυξη του έγινε στις 04-03-2024 με οριζόμενη ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων την 5η Μαρτίου 2024 και λήξη την 30η Απριλίου 2024.

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής και τα ποσοστά ενίσχυσης του άρθρου 9.

Τροποποίηση των όρων για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ζητά για τους πληγέντες ο Β. Κόκκαλης

Δεδομένου ότι πρέπει να προηγηθεί η εξόφληση των συνολικών δαπανών και κατόπιν να πραγματοποιείται η καταβολή της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι, υποχρεούνται να διαθέσουν ιδία κεφάλαια τόσο για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου όσο και για την κατασκευή των απαραίτητων σταβλικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Είναι προφανές, ότι η πλειονότητα των πληττόμενων κτηνοτρόφων δεν διαθέτει επ’ ουδενί τα εν λόγω απαιτούμενα κεφάλαια ούτε έχει τη δυνατότητα να στραφεί στη δανειοδότηση των τραπεζών, καθώς έχουν απολέσει πλήρως τα περιουσιακά τους στοιχεία και είναι ανέφικτη η υποθήκευση τους», υπογραμμίζει ο κ. Κόκκαλης προσθέτοντας παράλληλα ότι «η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή όμως που υπέστησαν οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, έχει προκαλέσει πλήθος φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τις οποίες αδυνατούν να διεκπεραιώσουν εμπρόθεσμα. Ως επακόλουθο προκύπτει αδυναμία έκδοσης των βεβαιώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας τους με άμεση συνέπεια τον οριστικό αποκλεισμό συμμετοχής τους στο Υπομέτρο 5.2».

Ο κ. Κόκκαλης ρωτά τον αρμόδιο υπουργός σε ποιες τροποποιήσεις των όρων και προϋποθέσεων του Υπομέτρου 5.2 θα προβεί προκειμένου να δοθεί πραγματικά και ουσιαστικά η δυνατότητα στους πληττόμενους κτηνοτρόφους για ανασύσταση και επαναλειτουργία της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος