Τρίκαλα: Σε γραμματόσημο η παγκόσμια ζωγραφιά του 13ου Δημοτικού Ριζαριού

Array

Σε όλο τον κόσμο θα ταξιδεύει πολύ σύντομα η ζωγραφιά μαθητών του 13ου Δημοτικού σχολείου Ριζαριού Τρικάλων, η οποία απέσπασε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής από την UNESCO το καλοκαίρι του 2017.

Η παγκόσμια καλλιτεχνική πρωτιά της σχολικής μονάδας κατάφερε να κερδίσει την ουσία και όχι μόνο τις εντυπώσεις των μηνυμάτων που μεταφέρει η ζωγραφιά, πείθοντας την Διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων να την εκδώσει σε γραμματόσημο, στο περιθώριο της νέας σειράς γραμματοσήμων με θέμα “Παιδί και γραμματόσημο”. Μια εικόνα που αφυπνίζει συνειδήσεις με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Αγκαλιά και φως… χαρά και ελπίδα”, με την ζωγραφική προσέγγιση να χωρίζεται σε δύο μέρη, μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά. Τα πρόσωπα, δε, εικονίζονται ως λουλούδια, έτσι ώστε να μη ξεχωρίζει το φύλο, η εθνικότητα ή το χρώμα.
Τρίκαλα: Σε γραμματόσημο η παγκόσμια ζωγραφιά του 13ου Δημοτικού Ριζαριού“Ανοίγουμε την καρδιά και του νου στους πρόσφυγες” τιτλοφορούνταν η δράση στην οποία συμμετείχε το 13ο Δημοτικό σχολείο Ριζαριού τον Φεβρουάριο του 2017, στο περιθώριο της συμμετοχή του στο Δίκτυο σχολείων της UNESCO ASRnet. Σε ένα δίκτυο, μάλιστα, στο οποίο έχουν ενεργό ρόλο 10.000 σχολεία από 180 χώρες του πλανήτη. Κι αυτό ακριβώς έπραξαν 9 παιδιά της σχολικής μονάδας -μαθητές Γυμνασίου πλέον- ανοίγοντας πραγματικά την καρδιά και το νου τους στον κόσμο, αποτυπώνοντας σε μία ζωγραφιά το αυτονόητο. Ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, δυστυχώς όμως βιώνουμε διαφορετικές καταστάσεις και εμπειρίες στις διάφορες γωνιές ανά τον κόσμο. Πολύτιμοι καθοδηγητές στην καλλιτεχνική αποτύπωση των παιδιών, η δασκάλα τους Μάγδα Σπαθή και ο εκπαιδευτικός εικαστικών Παναγιώτης Λιβανός. Το αποτέλεσμα, πραγματικά μοναδικό. Ένα έργο ζωγραφικής για τα παιδιά των προσφύγων. Γεωργία Γιώτα, Νίκος Κοθράς, Κωνσταντίνα Κολέτσιου, Διονύσης Κρομμύδας, Νίκος Μπατσαράς, Κωνσταντίνα Παπαποστόλου, Αλέξανδρος Πολύζος, Γιώργος Ρήτος-Τσιούλης και Αλεξάνδρα Άρπα απέδειξαν τί σημαίνει -πραγματικά- ομαδική και συνεργατική εργασία, ρίχνοντας… φως και ελπίδα, όπως και τα “συστατικά” του τίτλου του έργου τους, σε έννοιες όπως η συνεννόηση, η αλληλεγγύη και η δημιουργικότητα. Ένθερμος υποστηρικτής της όλης προσπάθειας ο νεοσύστατος Σύλλογος Νέων και Γονέων “Άγιος Γεώργιος” Ριζαριού, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου προώθησε την όλη διαδικασία με σχετικό αίτημα για να εκδοθεί σε γραμματόσημο η παγκοσμίως βραβευμένη ζωγραφιά. Η, δε, Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου δέχθηκαν το ευχάριστο νέο με μεγάλη ικανοποίηση, αφού στην ουσία επιβραβεύεται και η όλη δράση της σχολικής μονάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, ξεφεύγοντας από την τυπική μάθηση που προσφέρει ένα δημόσιο σχολείο. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το ζωγραφικό έργο των μαθητών της Ε’ τάξης Δημοτικού -τότε- της χρονιάς 2016-2017, επιλέχθηκε από την Ελληνική Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και στάλθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Στα τέλη Ιουνίου του 2017 ανακοινώθηκε η κατάκτηση του 1ου παγκόσμιου βραβείου στον διαγωνισμό ζωγραφικής, με την βράβευση να γίνεται στις 6 Ιουλίου 2017 στο Παρίσι, ενώ την άνοιξη του 2018 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κλήθηκαν από το ίδρυμα της Βουλής να παραστούν στην Ολομέλεια όπου και δέχθηκαν την επιβράβευση για την διάκρισή τους. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το γραμματόσημο των ΕΛ.ΤΑ. με τη ζωγραφιά θα εκτυπωθεί εντός των επόμενων ημερών και αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του Απριλίου.
Τρίκαλα: Σε γραμματόσημο η παγκόσμια ζωγραφιά του 13ου Δημοτικού Ριζαριού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος