Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024 στον Δήμο Γρεβενών


Το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιεί και φέτος, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με την διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από την Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης,
με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης, σε αυτό το πλαίσιο, θα υλοποιήσουν την Κυριακή 26 Μαΐου και στις 11.00 π.μ., ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Παλιουριάς Δεσκάτης τις εξής δράσεις:

· Ξενάγηση στον γεώτοπο «Πετρώματα Ουράνιου τόξου» (θέση Σκάλα, Παλιουριά).
Τα όμορφα ποικιλόχρωμα πετρώματα του «ουράνιου τόξου», χρονολογούνται περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν δεν υπήρχαν ακόμη δεινόσαυροι και ένας νέος ωκεανός ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Γη, ο ωκεανός της Τηθύος. Τα πετρώματα του «ουράνιου τόξου» είναι ιζήματα, από τα πρώτα που πλήρωσαν τον πυθμένα του τότε νεο – αναπτυσσόμενου ωκεανού.
· Ξενάγηση σε δυο μονόχωρους μεταβυζαντινούς ναούς των μέσων του 18ου αι., την Κοίμηση Θεοτόκου Παλιουριάς και την Αγία Παρασκευή Παναγιάς, με αξιόλογο αγιογραφικό διάκοσμο και τέμπλο.
· Ξενάγηση στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, δίνοντας έμφαση στην σχέση του μνημείου με το ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο της περιοχής με το μοναδικό στην Ελλάδα διώροφο καθολικό. Και οι δυο ναοί χρονολογούνται βάσει επιγραφών το 1481/2 και το 1728-30.
· Ξενάγηση στον γεώτοπο της σύγκρουσης των δύο ηπείρων, Ευρώπης και Αφρικής (δρόμο προς Ι.Μ. Ζάβορδας). Κάτω από το σημερινό ανάγλυφο της Βουνάσσας, της κοιλάδας του Αλιάκμονα και της Ι.Μ. Ζάβορδας, διατηρείται μια ζώνη όπου η Ευρώπη συνάντησε τον ωκεανό της Τηθύος. Μετά την καταστροφή του ωκεανού η Ευρώπη συγκρούστηκε με την Αφρική και το ίχνος της αποτυπώνεται κάτω από την Ι. Μ. Ζάβορδας.

Η είσοδος στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου είναι ελεύθερη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος