Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο: «Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία» του Ζ. Αργυρόπουλου

Ένα βιβλίο που έρχεται από το …μέλλον. Το νέο (17ο) βιβλίο που εξέδωσε το Πράσινο Ινστιτούτο, 274 σελίδων, είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης και πολυετούς εργασίας 13 χρόνων του Ζήση Αργυρόπουλου.

Περιέχει ευρήματα και διαπιστώσεις έγκυρων μελετών και ερευνών και δείχνει τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που πρέπει να συνυπολογίσουμε, καθώς η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι ένα αμιγώς τεχνικό ζήτημα.

Συνάντηση με τον κ. Ζήση Αργυρόπουλο είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του κ. Αργυρόπουλου με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή , Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 8 μμ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων συνδέεται με μακρά σχέση και φιλία με τον γνωστό Λαρισαίο που είναι γνωστός για τις ευαισθησίες και την προσφορά του για την ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στο περιβάλλον.

Ο κ. Καλογιάννης συνεχάρη τον κ. Αργυρόπουλο για την έκδοση του βιβλίου, σημειώνοντας πως δεν θα μπορέσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα, να παραστεί στην εκδήλωση, καλεί όμως τους Λαρισαίους να παραστούν.

Σχετικά με το βιβλίο

Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας προσεγγίζει σε 90 σελίδες το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Στο δεύτερο μέρος περιγράφει με επιστημονική ακρίβεια και πληρότητα όλες τις διαστάσεις των πολιτικών και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στην περίπτωση της Θεσσαλίας.

Το πρώτο μέρος διεκδικεί αυτοτέλεια και θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο για την εξειδίκευση μέτρων και σε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της χώρας μας. Αναλύονται με απλό και κατανοητό τρόπο οι διαστάσεις της προσαρμογής, της απαιτούμενης Νέας Γλώσσας, της δημοκρατίας και της ασφάλειας. Εξηγούνται δύσκολες έννοιες όπως η πλανητική γεωμηχανική, η διαγενεακή ηθική, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το εικονικό νερό και τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης.

Στο δεύτερο μέλος, που εξειδικεύεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,  ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη σημερινή αδράνεια και θέτει με προτάσεις τις κατευθύνσεις των προσαρμογών στην γεωργία-διατροφή, έρευνα, ενέργεια, αστικό περιβάλλον, φυσικό περιβάλλον, υγεία, τουρισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση του φόβου απέναντι στο ακραίο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του:

«Τίποτε δεν είναι πια πιο κοντινό και οικείο από ό,τι συμβαί­νει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά και πολλά χρόνια πριν αλλά και μετά, στην ανθρώπινη ιστορία και γεωγραφία. Ό,τι συνέβη στην ανθρώπινη και την κλιματική ιστορία του πλανήτη οφείλει να μας καθοδηγεί στους τρόπους που αντιδρούμε και προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές. Ό,τι συμβαίνει εδώ και τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουμε να το προβάλλουμε στον δικό μας. Να το προβάλλουμε, να κάνουμε συγκρίσεις και να βγάζουμε συμπεράσματα, να προετοιμαζόμαστε. Όχι βέβαια για να επιλύσουμε ένα τόσο δύσκολο πρόβλη­μα αλλά για να αποφεύγουμε τα χειρότερα!»

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο: «Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία» του Ζ. ΑργυρόπουλουΖΗΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ζήσης Αργυρόπουλος είναι Χημικός  &  Περιβαλλοντολόγος. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1952 και από το 1988 διαμένει στη Νίκαια. Έχει μοιράσει την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Εκπαίδευση και την Έρευνα χημικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό μελετών και ερευνών που σχετίζονται με το Περιβάλλον, τα απόβλητα, την κυκλική οικονομία. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του, ο Πηνειός, τα υπόγεια νερά της Θεσσαλίας, η ερημοποίηση των παραγωγικών εδαφών, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η Κλιματική Αλλαγή. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής διετέλεσε οικολογικός – περιβαλλοντικός επιβλέπων στο Έργο των σηράγγων των Τεμπών και του Πλαταμώνα, ως μέλος της Εταιρίας PARSONS INTERNATIONAL LTD, όπου και αντιμετώπισε σημαντικό αριθμό κρίσιμων ζητημάτων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Είναι συγγραφέας επίσης του βιωματικού πονήματος “Η Οικολογία μου, ό,τι αγάπησα” και του υπό έκδοση· “Το Ημερολόγιο της Σιωπηλής Κοιλάδας”. Υπήρξε από τα ιστορικά μέλη του Ελληνικού Οικολογικού Κινήματος ενώ εκλέχτηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος Λάρισας και μια φορά, νομαρχιακός σύμβουλος, με παρατάξεις οικολογικού προσανατολισμού. Έχει διατελέσει σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί περιβαλλοντικών θεμάτων  ενώ έχει πάρει μέρος σε Συνέδρια Ελληνικά και Διεθνή και έχει αρθρογραφήσει στην Ελληνικό και ξένο τύπο.

Το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής με το οποίο ασχολείται από το τέλος της δεκαετίας του ‘80, διεύρυνε τα περιβαλλοντικά του ενδιαφέροντα και τον έπεισε όσο τίποτε άλλο ότι η Οικολογία χωρίς την ενσυναίσθηση της παγκοσμιότητάς της και  τον πολιτικό της προβληματισμό , δεν θα αποκτήσει ούτε ιστορική, ούτε κοινωνική, ούτε οικουμενική αποστολή και θα παραμείνει στην παρακμιακή διάσταση του περιβαλλοντισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος