Λάρισα: Κατέληξε ο 83χρονος που είχε απεγκλωβιστεί από τα χαλάσματα – Στο Δαμάσι η Ζ. Μακρή

Υπέκυψε ο 83χρονος που είχε απεγκλωβιστεί από τα ερείπια του πέτρινου σπιτιού του κατά τον πρώτο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στη Θεσσαλία. Ο ηλικιωμένος που ήταν πατέρας τριών παιδιών, παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε από Κέντρο Υγείας στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Δύο σεισμοί, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ έγιναν το βράδυ, ενώ από τα 1.609 σπίτια που ελέγχθηκαν, τα 899 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Νέα αυτοψία της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας στο Δαμάσι

Αλπινιστές, με ειδικό εξοπλισμό, ανέλαβαν στο χωριό Δαμάσι να θρυμματίσουν μεγάλο βράχο από το λόφο Βίγλα, βάρους 10 τόνων, ο οποίος αποκολλήθηκε και βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια. Νέα αυτοψία πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί άντρες της ΕΜΑΚ εκτιμώντας τους κινδύνους λόγω των μετασεισμών.

Μάχη με το χρόνο δίνουν την ίδια ώρα τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ προκειμένου να τροφοδοτηθούν με ρεύμα οι πρώτοι οικίσκοι που εγκαταστάθηκαν χθες στην περιοχή. Το 50% (από τα 400 τα 200) των σπιτιών έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Βάσει του σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Υποδομών, χθες κατέφθασαν τα πρώτα τροχόσπιτα στη περιοχή του Δαμασίου, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία των υποδομών από τους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν και οι μεγαλύτεροι οικίσκοι που αναμένονται.

Επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς.

Λάρισα: Κατέληξε ο 83χρονος που είχε απεγκλωβιστεί από τα χαλάσματα – Στο Δαμάσι η Ζ. Μακρή

Στο Δαμάσι σήμερα η Ζέτα Μακρή: Δεν θα λειτουργήσουν ούτε με τηλεκπαίδευση τα σχολεία που έκλεισαν

Εικόνα της κατάστασης που αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας, θέλησε να έχει η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η οποία βρέθηκε σήμερα στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Λάρισας.

Σε δηλώσεις της, η κ. Μακρή τόνισε, ότι θέλησε να έχει η ίδια πρωτογενή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα θέμα της εκπαίδευσης και των σχολείων της περιοχής.

Η υφυπουργός σημείωσε, πως τα σχολεία των περιοχών, που είναι κλειστά μετά από εισήγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων προς τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τέλος, μιλώντας για το σχολείο του Δαμασίου, από το οποίο με την στήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός μαθητών κατά την διάρκεια του σεισμού, παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη, η κ. Μακρή ευχαρίστησε τον διευθυντή του σχολείου. Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο σχολείο είχε διακριθεί σε διαγωνισμό μεταξύ σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τα 200 χρόνια από το 1821.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος