Εκδήλωση μνήμης στα Φάρσαλα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Φάρσαλα εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση που αποτελούσε το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Η Σμύρνη όπως παλιά», διοργανώθηκε από Δήμο Φαρσάλων, τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τον Σύλλογο Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων, ξυπνώντας μνήμες από τη δεσπόζουσα στα Μικρασιατικά Παράλια, Σμύρνη.
Συγκινησιακά φορτισμένος λόγω της προσφυγικής του καταγωγής, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του πως «στα έθνη, οι επέτειοι που θυμόμαστε, γιορτάζουμε και δίνουμε διάσταση, είναι οι χαρμόσυνες. Εκείνες που εξυμνούν ένδοξες στιγμές της ιστορίας μίας χώρας. Η ιστορία όμως δεν είναι μονόπλευρη. Δε γράφεται μόνον με νίκες και υπερηφάνεια. Έχει και την άλλη της όψη: Εκείνη της ήττας, της θλίψης, της ταπείνωσης, του δράματος που καμία αρχαία τραγωδία δε μπορεί να περιγράψει.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Μία σημαντική επέτειος για την πατρίδα μας, ακόμη πιο ιδιαίτερη για μένα, που αποτελώ κομμάτι αυτής της ξεριζωμένης γενιάς από τα βάθη της Μικράς Ασίας.
Πιστεύω πως το μήνυμα της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι δισδιάστατο: Από τη μία η τραγωδία, η θλίψη και ο ξεριζωμός και από την άλλη η ανάγκη να θυμόμαστε, να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη αυτού του δράματος, της μεγαλύτερης συμφοράς του ελληνισμού μετά την άλωση της πόλης. Γιατί μόνον έτσι, με αυτοκριτική και περίσκεψη, θα μπορέσουμε στο μέλλον να αποφύγουμε τα ίδια λάθη που στο τέλος οδήγησαν σε μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εγκλήματα που θα πρέπει πάντα να έχουμε βαθιά μέσα στη μνήμη μας ριζωμένα, εγκλήματα που θα μας οπλίζουν με σθένος να αφήσουμε πίσω μας τις ανθρώπινες αδυναμίες και τα πάθη μας και να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Τον άνθρωπο.
Γιατί στο τέλος της ημέρας, το θύμα είναι πάντα ο άνθρωπος. Η οικογένεια, το παιδί, ο πατέρας, η μάνα.»
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπίλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Φαρσάλων κ. Βάσω Κοντοπούλου, ενώ επιστολές απέστειλαν οι βουλευτές Λάρισας της Ν.Δ. κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου και της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την ίδια ημέρα έγινε, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, η υποδοχή αποτμήματος του Ιερού λειψάνου του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, καθώς και τεμαχίου υποκαμίσου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου και ξυλόγλυπτου Σταυρού, εργόχειρου του Αγίου στην πόλη, τα οποία και θα παραμείνουν έως αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Απόστολος Μπίλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, η αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Βάια Αρσενοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φαρσάλων κ.κ. Μαρία Ίφου, Κική Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Κατσαούνης και Γιάννης Λελεντζής, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Χρήστος Καπετάνος, τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Φαρσάλων κ.κ. Ντίνος Βαρακλιώτης, Φωτεινή Πιτσιάβα και Σάκης Γεροβασίλης κ.α.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος