Ν. Μάντζαρης: Πρόταση για δίκαιη μετάβαση στη Δ. Μακεδονία

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί  στο ζήτημα της δίκαιης μετάβασης των ανθρακοφόρων –λιγνιτικών περιφερειών, σε αντίθεση με την Ευρώπη που υπολείπεται», δήλωσε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ  Κοζάνης, ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της WWF,  Νίκος Μάντζαρης.

Με αφορμή το 1ο Φόρουμ των Δημάρχων για την Δίκαιη μετάβαση των ανθρακοφόρων –λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ο κ. Μάντζαρης υπογράμμισε ότι «ενώ η  Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία του Ελληνικού ταμείου δίκαιης μετάβασης για  να  υποστηριχθούν οι οικονομίες των περιοχών που απεξαρτώνται σταδιακά από το λιγνίτη, η Ευρώπη απέφυγε να θεσπίσει ένα αντίστοιχο Ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης  μετάβασης, στην πρόσφατη αναθεώρηση της οδηγίας για το χρηματιστήριο ρύπων».

«Η  πλατφόρμα άνθρακα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα βήμα, αλλά δεν έχει υπαρκτούς πόρους και  παρέχει τεχνική στήριξη μόνο  για το πώς  θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι», υποστήριξε ο κ. Μάντζαρης, προσθέτοντας ότι «η Κομισιόν δεν έχει την δίκαιη μετάβαση ως βασική χρηματοδοτική γραμμή στην πρόταση της για το Νέο ΕΣΠΑ και θέλει μάλιστα να αφαιρέσει ποσοστό 20%, από τα δικαιώματα εκπομπών από τα κράτη-μέλη».

Σε  ότι αφορά  την μετάβαση  της Δυτ. Μακεδονίας, ο  υπεύθυνος από την WWF  ανέφερε ότι «έχουν μελετηθεί  12 οικονομικές δραστηριότητες βιώσιμης ανάπτυξης , στις οποίες με επενδύσεις 2, 5 δισεκ. Ευρώ για την επόμενη 15ετία, πρόκειται  να  δημιουργηθούν διπλάσιες θέσεις εργασίες και διπλάσια προστιθέμενη αξία από αυτή που θα χαθεί από την προγραμματισμένη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή» .

Στη  συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο κ. Μάντζαρης στάθηκε επίσης στην σημασία της  συνεργασίας όλων των Δημάρχων και των αυτοδιοικητικών στην Ευρώπη για την προώθηση της δίκαιης μετάβασης των ανθρακοφόρων –λιγνιτικών περιφερειών, μέσα και από την υιοθέτηση ενός «Κοινού Συμφώνου συνεργασίας» .

 ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης  Μαυρίδης

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ