Κοζάνη: Παρουσίαση βιβλίου «Ο ΕΛΑΣ του Άρη, ο Ζέρβας του ΕΔΕΣ, το μυθιστόρημα της χαμένης ενότητας» του Δ. Βλαχοπάνου – Παρασκευή 6.2.2026
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου: «Ο ΕΛΑΣ του Άρη, ο Ζέρβας του ΕΔΕΣ, το μυθιστόρημα της χαμένης ενότητας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026 , στις 18.00, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει η Νατάσα Δημοπούλου (πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Κοζάνης), η οποία θα προλογίσει την εκδήλωση. Η Ελένη Γερούση (Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων), θα συζητήσει με τον συγγραφέα πάνω στα βασικά θέματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, η ΕΛΜΕ Κοζάνης και οι εκδόσεις «24γράμματα».
Παρουσίαση βιβλίου τίτλο «1922 Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της»- Κυριακή 8.2.2026
Την παρουσίαση του βιβλίου με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο «1922 Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της», διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026, στις 11:00, στην Αίθουσα του Συλλόγου Μικρασιατών (στην οδό Πόποβιτς 2 στην Κοζάνη), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το βιβλίο επιχειρεί, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και τεκμηριωμένη έρευνα, να φωτίσει πτυχές της τραγικής περιόδου της Μικράς Ασίας. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Φώτης Καραλής, Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας, ο οποίος θα αναφερθεί τόσο στο περιεχόμενο του βιβλίου όσο και στη σημασία της ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Ηχόραμα των Βουρλών», εμπλουτίζοντας την παρουσίαση με οπτικοακουστικό υλικό.
Παρουσίαση βιβλίου «Εκτός» της 15χρονης Αναστασίας Ζήγρα-Χατζησυμεώνογλου
Παρουσίαση του βιβλίου «Εκτός» της 15χρονης μαθήτριας, Αναστασίας Ζήγρα-Χατζησυμεώνογλου,
θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στις 17:30, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η Αναστασία Πιμπιλίδου (Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχαναλύτρια) και η Κατερίνα
Μαρκοπούλου (Δημοσιογράφος). Το βιβλίο «Εκτός» είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα (young adult fiction) με στοιχεία
φαντασίας, δράσης και ψυχολογικής ωρίμανσης -γραμμένο από την Αναστασία Ζήγρα- Χατζησυμεώνογλου, ένα κορίτσι 15 ετών, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό.
Κοζάνη: Εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα- Κυριακή 08/02/2026
Εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, διοργανώνει ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Νομού Κοζάνης, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στις 12:00, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Την εκδήλωση με τίτλο «Η Ελληνική γλώσσα, ρίζες του χθες, λέξεις του αύριο», συνδιοργανώνουν και συμμετέχουν, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και ο Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Γρεβενά: Εορτασμός Επετείου Μάχης Σνιχόβου
Εκδήλωση εορτασμού της επετείου της Μάχης του Σνιχόβου, η οποία θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026 στις 11.30,
στην πλατεία του οικισμού Δεσπότη Γρεβενών. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο δήμος Γρεβενών και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.
Εκδήλωση μνήμης στα Νταμάρια Παναγιάς Κοζάνης από το ΚΚΕ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στα Νταμάρια Παναγιάς Κοζάνης, συνδιοργανώνουν, η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και το Παράρτημα Κοζάνης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), την Κυριακή 8 Φλεβάρη 2026, στις 11:00.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους 43 αγωνιστές της αντίστασης και άλλους 15 πατριώτες από την γύρω περιοχή, που εκτελέστηκαν στις 26/1/1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.
«Μπαμπαδις με ρούμ'(ι)» από το ΟνειρόDrama – από Σάββατο 7.2.2026
Τη μαύρη κωμωδία «Μπαμπαδις με ρούμ'(ι)», σε απόδοση στο κοζανίτικο ιδίωμα, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama. Παραστάσεις θα δίνονται από το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 και καθημερινά έως τις 21 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στον χώρο ΟνειρόDrama (στην οδό Βογατσικού 6, στην Κοζάνη). Την απόδοση του έργου στο κοζανίτικο ιδίωμα έκανε η Αθανασία Γεωργάκα, η σκηνοθεσία είναι του Γιώτη Βασιλειάδη και παίζουν οι ηθοποιοί: Βασιλική Παπαθανασίου, Αθανασία Γεωργάκα, Ελένη Βασιλειάδου, Γιώτης Βασιλειάδης, Σουζάνα Παπακάλα και Μάκης Δαβιδόπουλος. Εισιτήρια προπωλούνται στο Βιβλιοπωλείο Αθανασιάδης καο στον χώρο ΟνειρόDrama (από τις 18:00 έως τις 20:00).
Γιορτή αφιερωμένη στη Μάνα από τη Μητρόπολη Γρεβενών
Συμβολικά τρείς μητέρες: μία που τώρα εγκυμονεί, μία μητέρα που φέτος έγινε πολύτεκνη και μια υπερήλικα πολύτεκνη μητέρα, θα τιμήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών, Δαβίδ, την Κυριακή 8.2.2026, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας. Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη γιορτή των Αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών Εμμελείας, Νόνας και Ανθούσης, ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΗΝ Κυριακή 8.2.2026, μία εβδομάδα μετά την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, που αποτελεί για την Εκκλησία και εορτή της Μητέρας. Επίσης την Κυριακή 8.2.2026, στις 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιερά Μητρόπολης Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη σε κάθε μητέρα, με την ομιλία: “Μια μάνα μιλάει σήμερα….”, που θα αναπτύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ταυτόχρονα θα βραβευτούν τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν: η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Κυριών της Μητρόπολης Γρεβενών.
ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος