Κοζάνη: Νέες κινητοποιήσεις από τους κτηνοτρόφους της Σκήτης – Αντιδρούν στη χρήση βοσκότοπων για φωτοβολταϊκά

Για άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα βοσκοτόπια, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους αλλά και στους αγρότες της περιοχής, έκανε λόγο  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκήτης, Αντώνης Διαμαντίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης. Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντίδης, στην περιοχή «Παρχάρια» Σκήτης έχουν ήδη δεσμευτεί 3.000 στρέμματα βοσκότοπων που εξυπηρετούν 20 κτηνοτρόφους -σύμφωνα με την απογραφή του 2020- οι οποίοι εκτρέφουν 700 βοοειδή και 2.500 αιγοπρόβατα, ενώ ζητούνται από ιδιωτικές εταιρείες ακόμα 2.000 στρέμματα προς χρήση των ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Σκήτης δήλωσε πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά λένε κατηγορηματικά “όχι” στη χρήση επιπρόσθετων στρεμμάτων γης που «ανατρέπει και στραγγαλίζει την κτηνοτροφία» σε μια περιοχή όπου νέοι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Ανέφερε ακόμα ότι τα ζώα  είναι ελευθέρας βοσκής και δε μπορούν να μένουν στους στάβλους, καθώς το κόστος είναι δυσβάστακτο σε αυτή την περίπτωση, και θα αποτρέψουν τους νέους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμα των γονιών και των παππούδων τους που από το 1922 ως πρόσφυγες πρώτης γενιάς χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια για τα ζώα τους.

Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι με κοινή απόφαση των όμορων κοινοτήτων και μαζί με τον Σύλλογο κτηνοτρόφων, διοργανώνεται μεγάλη διαμαρτυρία μέσα στην πόλη της Κοζάνης στις 25 Αυγούστου με αγροτικά μηχανήματα και οχήματα, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στον Δήμο ότι δε μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση των περιοχών αυτών, χωρίς συνεννόηση της τοπικής κοινωνίας και των κτηνοτροφών, ζητώντας παράλληλα από τη Δημοτική Αρχή να μη γνωμοδοτήσει θετικά σε οποιαδήποτε αδειοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, όπως τόνισε κλείνοντας ο κ. Διαμαντίδης, και, όπως δήλωσε, αναμένονται μηνυτήριες αναφορές και από τον Γεωργοκτηνοτροφικό Σύλλογο Κοζάνης που σε κοινό μέτωπο με τους προέδρους Σιδερών και Λιβερών αντιδρούν στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στους βοσκότοπους, αναμένοντας  το χωροταξικό, ευελπιστώντας να βάλει “στοπ” στην άναρχη τοποθέτηση.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος