Κοζάνη: Η κλιματική αλλαγή επιδρά στην καπνοπαραγωγή – Για μείωση κατά 60% κάνουν λόγο οι παραγωγοί και ζητούν αποζημιώσεις

Στο 60% υπολογίζεται η ζημιά για τους καπνοπαραγωγούς στην περιοχή της Νεάπολης Βοΐου, λόγω των καιρικών συνθηκών, των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της ξηρασίας κατά την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν οι καπνοπαραγωγοί, ο αριθμός τους, αλλά και η παραγωγή, για το 2022 συγκριτικά με το 2023, έχουν φθίνουσα πορεία, με το ποσοστό να είναι, κατά τους ίδιους, ιδιαίτερα ανησυχητικό. Βάσει των στοιχείων αυτών, το 2022 οι παραγωγοί ανέρχονταν στους 120 και παρέδωσαν 308.419,32 κιλά καπνού, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 1.489.545.81 ευρώ, ενώ το 2023 καταγράφονται 86, οι οποίοι παρέδωσαν 162.546,4 κιλά και εισέπραξαν συνολικά 807.398,33 ευρώ.

Κοζάνη: Η κλιματική αλλαγή επιδρά στην καπνοπαραγωγή – Για μείωση κατά 60% κάνουν λόγο οι παραγωγοί και ζητούν αποζημιώσεις

Τα στοιχεία έχουν προσκομιστεί από τους ίδιους και στον ΕΛΓΑ, διεκδικώντας αποζημιώσεις για την ζημιά που έχουν υποστεί.

Κοζάνη: Η κλιματική αλλαγή επιδρά στην καπνοπαραγωγή – Για μείωση κατά 60% κάνουν λόγο οι παραγωγοί και ζητούν αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοΐου, Γρεβενών και Καστοριάς, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή, όπου έχουν επενδύσει νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα. Οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει την καπνοκαλλιέργεια, όπως εξηγεί, ενώ υπογραμμίζει ότι και κατά την φετινή παραγωγική χρονιά, λόγω ξηρασίας, υπάρχει μεγάλο ποσοστό απώλειας φυτών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία, όπως προσθέτει, είναι οι βασικοί λόγοι για την μειωμένη παραγωγή και την φετινή χρονιά, με τα έξοδα να έχουν γίνει στην διαδικασία της φυτείας και με την παραγωγή να προβλέπεται μειωμένη από 50% έως 70 %.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κατέληξε, σήμερα καλλιεργούνται κοντά στα 3.000 στρέμματα ενώ πριν από μία πενταετία ξεπερνούσαν τα 7.000 στρέμματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος