Κοζάνη: Η «έξυπνη γεωργία» με την χρήση drones

Στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής παρακολούθησης αγροτικών καλλιεργειών με τη χρήση drones, στοχεύει μεταξύ άλλων το ερευνητικό έργο MARS «Smart Farming with drones» που υλοποιεί  στο πλαίσιο της δράσης ‘Ερευνώ-Δημιουργώ-Κοζάνη: Η «έξυπνη γεωργία» με την χρήση dronesΚαινοτομώ,  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συντονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης.

Στόχος του προγράμματος η  μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, με την  Έξυπνη Γεωργία (Smart Farming) να αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη γεωργία μέσω της καταγραφής και επεξεργασίας πληροφοριών σε εκτάσεις γεωργικής παραγωγής με στόχο την αποδοτική και βιώσιμη αγροτική παραγωγή, την  μείωση των πόρων που απαιτούνται για την αγροτική παραγωγή αλλά και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος.

Κοζάνη: Η «έξυπνη γεωργία» με την χρήση dronesΗ έρευνα εστιάζεται σε δύο περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα  Γρεβενά και στο Βελβεντό  δίνοντας έμφαση σε τοπικά προϊόντα με εξαγωγικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του MARS, έχουν πραγματοποιηθεί αναγνωριστικές πιλοτικές επιδείξεις του ολοκληρωμένου συστήματος γεωργικής προστασίας σε πραγματικές συνθήκες σε καλλιέργειες οπωροφόρων και σε καλλιέργειες σιτηρών. Η εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της αγροτικής παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής με μειωμένες και στοχευμένες επεμβάσεις για φυτοπροστασία και λίπανση, ταχύτερη αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων από ιούς, μύκητες και ασθένειες που απειλούν τα δένδρα και τα φυτά και βελτίωση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων με την αποφυγή υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα προϊόντα και προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ακόμα ο κ.Σαρηγιαννίδης.

Στο έργο MARS, συμμετέχουν ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών, η GeoSense, η Agrosense και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί το πρόγραμμα MARS, συνολικού προϋπολογισμού 999.000 ευρώ  και διάρκειας 36 μηνών, υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ –Δημιουργώ –Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία.Όλο το εγχείρημα παρουσιάστηκε σε ενημερωτική ημερίδα των συνεργαζόμενων φορέων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού αλλά και των αναπτυξιακών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για το αντικείμενο του έργου, τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά και την συμβολή του στην αγροτική οικονομία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

                                                                                                    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος