«Κόφτης» στα Social media: «Περιμέναμε από τα παιδιά να προστατεύσουν τα ίδια την ψυχική τους υγεία» τονίζει ψυχολόγος στο ΕΡΤnews

Τους κινδύνους των social media για την ψυχική υγεία των ανηλίκων και την ευθύνη των γονέων ανέδειξε η ψυχολόγος και εγκληματολόγος Βάνα Παπακίτσου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και το ΕΡΤnews, με αφορμή τον περιορισμό της πρόσβασης παιδιών κάτω των 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κ. Παπακίτσου χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια προστασίας των ανηλίκων, τονίζοντας ωστόσο ότι το μέτρο πρέπει να συνοδευτεί από εναλλακτικές δραστηριότητες και περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής επαφής εκτός διαδικτύου. Όπως επισήμανε, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η σύγκριση με μη ρεαλιστικά πρότυπα και η ανάγκη κοινωνικής αποδοχής μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεικόνα των εφήβων, προκαλώντας άγχος και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο της οικογένειας, με αφορμή τα υβριστικά σχόλια ανηλίκων στα social media. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έννοια του ορίου, όταν δεν υπάρχει κανένα όριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά συχνά δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της διαδικτυακής συμπεριφοράς τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αρκετοί γονείς δεν διαθέτουν την απαραίτητη ψηφιακή παιδεία για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους. «Περιμέναμε από τα παιδιά και τους εφήβους να προστατεύσουν τα ίδια την ψυχική τους υγεία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η προστασία των ανηλίκων απαιτεί συνεργασία γονέων, σχολείου και Πολιτείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος