Γρεβενά – Β. Αποστόλου: Επανεξέταση του φόρου στα ποτά και του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες

Γρεβενά – Β. Αποστόλου: Επανεξέταση του φόρου στα ποτά και του ΦΠΑ στις πρώτες ύλεςΗ Κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθώς και του ΦΠΑ 24% στις πρώτες ύλες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ανέφερε χθες (20/1/2017) από τα Γρεβενά υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Μιλώντας σε αγρότες της περιοχής ο κ. Αποστόλου στάθηκε και στο «καυτό» θέμα του φορολογικού, η εφαρμογή του οποίου όπως τόνισε θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστραφεί η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει στο 95% των αγροτών, ενώ ανέφερε ότι εξετάζεται από την Κυβέρνηση η μείωση του τεκμηρίου των κτισμάτων κατά 30% στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Αναφερόμενος στις καταστροφές που υπέστησαν κυρίως οι κτηνοτρόφοι από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, αφού έδωσε σ’ αυτούς τα συγχαρητήρια του που «κράτησαν ζωντανά τα κοπάδια τους» σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, παραδέχτηκε ότι καθυστερούν πολλές φορές να προσέλθουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν, και επισήμανε ότι θα διευθετηθεί πολύ σύντομα το πρόβλημα με την χιλιομετρική αποζημίωση των εκτιμητών.

Απαντώντας στα ερωτήματα αγροτών, αλλά και εκπροσώπων φορέων για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας προέλευσης, όπως και της πληρωμής των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς μέσα σε δύο μήνες και όχι σε οκτώ όπως είναι που σήμερα.

Γρεβενά – Β. Αποστόλου: Επανεξέταση του φόρου στα ποτά και του ΦΠΑ στις πρώτες ύλεςΑναφερόμενος στις πληρωμές των ενισχύσεων στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, που έγιναν μέσα στο 2016 τόνισε ότι αυτές έφθασαν στα 3,7 δις ευρώ, ποσό που ήταν το μεγαλύτερο στην τελευταία 20ετία, ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν πληρωθούν τα πρόστιμα «από τα πακέτα Χατζηγάκη», αυτά κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Παράλληλα έκανε έκκληση στους αγρότες και κτηνοτρόφους των Γρεβενών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να παράγουν προϊόντα με «ταυτότητα», τα οποία και είναι ανταγωνιστικά, ενώ «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για την κτηνοτροφία, γιατί όπως είπε από το 10 σχέδια βελτίωσης  των νέων αγροτών μόνο το μισό πάει σ’ αυτήν, καθώς τα 9,5 πάνε για την φυτική παραγωγή.

Αγρότες των Γρεβενών προχώρησαν επίσης και σε καταγγελία σύμφωνα με την οποία γίνεται αθρόα εισαγωγή σιτηρών σε μύλους των Γρεβενών από Βουλγαρία και Ουκρανία και το αλεύρι που παράγεται πωλείται στην αγορά ως αλεύρι τής περιοχής.

Εκπρόσωποι μάλιστα των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών της περιοχής επισήμαναν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Βαγγέλης Σημανδράκος ζήτησε να επανεξαστεί το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του αγροτικού μητρώου.

Τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης αφού παρέδωσε φάκελο με το «Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη», τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τα βιολογικά προϊόντα της Περιφέρειας, έχοντας ως παράδειγμα τα Γρεβενά, τα οποία πρωτοπορούν.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος