Γρεβενά: «Μάχη» με τον χρόνο για την αποκατάσταση της Μεγάλης Παναγίας Σαμαρίνας

Την πεποίθησή της ότι οι εργασίες αποκατάστασης της Μεγάλης Παναγίας της Σαμαρίνας Γρεβενών,θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 , εξέφρασε κατά τη χθεσινή (24/8/2021) της επίσκεψη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Γρεβενά: «Μάχη» με τον χρόνο για την αποκατάσταση της Μεγάλης Παναγίας ΣαμαρίναςΣυνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, τους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Γιώργο Κασαπίδη και Κώστα Αγοραστό, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη έκανε αυτοψία στους χώρους της εκκλησίας, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τους υπεύθυνους του έργου.

Γρεβενά: «Μάχη» με τον χρόνο για την αποκατάσταση της Μεγάλης Παναγίας Σαμαρίνας

«Υπάρχουν καθυστερήσεις» στο χρονοδιάγραμμα του έργου, ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας πως αυτό «είναι φυσικό για κάθε μεγάλο έργο».

Χαρακτήρισε σύνθετο και δύσκολο το έργο της αποκατάστασης της Μεγάλης Παναγιάς, που όπως ανέφερε «ξεπερνά τα όριο, της Σαμαρίνας, των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς αποτελεί ένα προσκύνημα για όλο τον ελληνισμό».

Μάλιστα όπως επεσήμανε υπάρχει η αμέριστη συνεργασία με την εκκλησία και την Περιφέρεια που εξασφάλισε τις πιστώσεις του έργου που ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ, ενώ και με πρόσθετες πιστώσεις του Υπουργείου Πολισμού το συνολικό έργο αγγίζει τα 3,5 εκ. ευρώ.

Τέλος η η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διάσωση του πεύκου που είναι ριζωμένο πάνω στο ιερό της Μεγάλης Παναγίας, γιατί όπως είπε «το δένδρο είναι ένα μνημείο της Φύσης και είναι συνυφασμένο με την Εκκλησία και πρέπει να προστατευτεί».

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση του έργου η αποκατάσταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, ενώ όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη θα χρειαστεί επιπλέον ένα εξάμηνο για τη συντήρηση του εκκλησιαστικού διάκοσμου της Μεγάλης Παναγίας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος