Δυτική Μακεδονία: Δημιουργία και καινοτομία στο επίκεντρο τριήμερης έκθεσης και συνεδρίου

«Η Δυτική Μακεδονία της δημιουργίας και της καινοτομίας», είναι το θέμα της 1ης έκθεσης και συνεδρίου καινοτομίας που φιλοδοξεί να καταξιώσει την Δυτική Μακεδονία ως την πρώτη Περιφέρεια της Ευρώπης σε νέες τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Σε 15 ενότητες, 70 εκθέτες και 100 περίπου ομιλητές θα συζητήσουν, θα αναλύσουν θα προτείνουν και θα προγραμματίσουν την επόμενη μέρα της Περιφέρειας ώστε η Δυτική Μακεδονία στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει Κέντρο των σύγχρονων τεχνολογιών.

Πυλώνας καινοτομίας και ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιώντας την τεχνολογία, και την έρευνα. Επιστήμονες, καθηγητές, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, άνθρωποι του πρωτογενή τομέα, ερευνητικά κέντρα, θα προσπαθήσουν μέσα από τις ομιλίες τούς να μεταφέρουν το μηνύματα τους για την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας ώστε η περιφέρεια να αλλάξει σελίδα.

Υδρογόνο, Δίκτυα Μεταφοράς, Τρόφιμο, Πρωτογενής Τομέας, Τεχνολογία Ξύλου, Υγεία, Μέση Εκπαίδευση, ψηφιακή τεχνολογία, Νέοι Αγρότες στο επίκεντρο του συνεδρίου.

Σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε το συνέδριο “σταθμό” που θα αναδείξει τις προδιαγραφές της επόμενης περιόδου. Έδωσε έμφαση στην τεχνολογία του πρασίνου υδρογόνου η οποία και θα αναλυθεί, ενώ όπως είπε θα παρουσιαστεί η πρώτη θερμοκοιτίδα και θα γίνει η γνωριμία με το πρώτο υδρογονοκίνητο αυτοκίνητο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης “θα γίνουν ομιλίες από διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, όλη η κοινότητα επιστημονική επιχειρηματική ερευνητική της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο και όσοι ενδιαφέρονται για να επενδύσουν στην περιοχή θα δώσουν το στίγμα τους για την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία. Χαρακτήρισε ακόμα πολύ σημαντικές τις εξελίξεις από το 2020, με την έγκριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων της δίκαιης μετάβασης, αλλά και του επιχειρησιακού προγράμματος του ευρωπαϊκού ταμείου για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου συνολικά πόροι άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν κλειδώσει και θα εισρεύσουν για την επόμενη δεκαετία.

Μίλησε ακόμα για την έναρξη των προσκλήσεων των προγραμμάτων της δίκαιης μετάβασης και άλλων έργων, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Καταλήγοντας ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως στόχος είναι το 2030 η περιφέρεια να αποτελεί κέντρο όλων των σύγχρονων τεχνολογιών. Η επόμενη κοιλάδα υδρογόνου θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings, Inc. και διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας με ερευνητικές και διευθυντικές θέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, Βασίλης Γρηγορίου, επισήμανε με την σειρά του πως στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχει ερευνητικό κέντρο, Πανεπιστήμιο και χρηματοδότηση που θα αλλάξουν το υπάρχον τοπίο. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γρηγορίου: «Θα πρωταγωνιστήσουμε με το υδρογόνο. Το πλάνο για το Green Hippo πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Γιάννης Μητλιάγκας, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι προσπάθειες της νέας διοίκησης του ΕΒΕ με τη συνεργασία της Περιφέρειας έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και πλέον το Εκθεσιακό είναι έτοιμο να γίνει το κέντρο των εξελίξεων στη εποχή της Μετάβασης. «Το Εκθεσιακό Κέντρο πρέπει να αξιοποιηθεί και να μπει στον χάρτη της μετάβασης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, και ανέφερε χαρακτηριστικά 2-5 εκ. ευρώ είναι το κόστος για την αναβάθμιση του κτιρίου και μπορούν να βρεθούν τα χρήματα από τα 6 δις που θα πέσουν για την περιοχή».

Δυτική Μακεδονία: Δημιουργία και καινοτομία στο επίκεντρο τριήμερης έκθεσης και συνεδρίου

Οι μέρες Καινοτομίας με τίτλο: «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας», θα πραγματοποιηθούν χώρα από τις 7 έως και 9 Φεβρουαρίου 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης.

Διοργανώνονται από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Δυτ. Μακεδονίας, Δομή RIS ΠΔΜ. Αξίζει να σημειωθεί πως την Τριτη 7/2 το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης καινοτομίας, στις 2 θα γίνει η ξενάγηση στα περίπτερα ενώ νωρίτερα στη 1:30 ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου «Hydrogen Europe», θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό αυτοκίνητο υδρογόνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος