Δαμαστάνης: Η ΠΕΔ επεξεργάζεται το δικό της σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή

«Το προτεινόμενο Εδαφικό Σχέδιο της απολιγνιτοποίησης δεν αποτελεί την επαρκή απάντηση ούτε στην πρόκληση για δίκαιη μετάβαση, ούτε στην πρόκληση για ομαλή μετάβαση γιατί είναι και αυτό μία “έκθεση ιδεών” όπως το Master Plan». Αυτό υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργος Δασταμάνης στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και είχε ως θέμα το Εδαφικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Η ΠΕΔ αναφέρει ο κ. Δασταμάνης,  «είναι κάθετα αντίθετη στην κεντρική φιλοσοφία του παρουσιαζόμενου Εδαφικού Σχεδίου αφού από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού του μέχρι και σήμερα σε αυτό της υλοποίησης, διακρίνεται από έναν έντονο συγκεντρωτισμό, διότι ο Α’ Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν συμμετέχει πουθενά και ο ρόλος του περιορίζεται μόνο σε αυτόν της διαβούλευσης».

Επιπλέον, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ, «το υπάρχον Σχέδιο έχει πολλά κενά και ελλείψεις και έχει ήδη ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο μία χρονική παράταση δύο μηνών στη διαδικασία της διαβούλευσης καθώς με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ, μετά από επαφή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, πρόκειται να επεξεργαστεί ένα δικό της και πλήρες Εδαφικό Σχέδιο».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γρεβενών, «περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όταν Πανεπιστήμιο και ΕΚΕΤΑ παρουσιάσουν την οριστική και ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταθέσουν στην ΠΕΔ οι δύο αυτοί επιστημονικοί φορείς που είναι «και οι πλέον ειδικοί επί του θέματος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος